Egy eszméletlenül krémes gombás orzotészta

2022. február 06.
Az orzotészta tulajdonképpen rizsnek is megállná a helyét, de csak alakjában. A Nosalty főszerkesztője, Hering András egy igazén krémes, tejszínes-gombás fogás recetjét hozta ma el nektek.

gomba az ősz egyik legjobb alapanyaga, és ha nem éppen levesbe vagy paprikásba kerül, tökéletesen passzol tejszínes (vagy akár vegán krémes) ételekbe is. A két alapanyagot (a gombát + tejszínt) párosíthatjuk tésztákban és rizottóban is, ha pedig valami egészen különleges élményre vágyunk, a tészta és a rizs szerelemgyerekét is ötvözhetjük egy kókusztejszínes-gombás raguval.

A következő étel senkit sem kell, hogy megijesszen. Az elsőre gombás rizottónak tűnő fogásban egy szem rizs sincsen, van benne helyette azonban orzotészta, amelyet az olasz konyha kedvelői biztosan ismernek már, néhány szóban azonban bemutatjuk azoknak, akik még nem találkoztak vele:

Az orzotészta egy olasz tésztafajta, és úgy néz ki, mint a rizottórizs, bár a neve azt jelenti: árpa, és valójában durumlisztből készül. Olaszországban jobbára levesekhez és salátákhoz használják, de a fúziós konyhákban isteni tésztarizottót vagy szaftos tésztafogást is lehet készíteni belőle.

Ez a recept most épp azt mutatja meg, hogy az orzo mennyire gyorsan és sokrétűen felhasználható: egy edényben készítettem belőle egy gombás-spenótos orzopastát, melynek krémességét nem tejszínnel, hanem kókuszkrémmel adtam meg. Az elkészítése mindössze 30 percet vesz igénybe, és csak egyetlen edényre van szükségünk hozzá, így a gyors ebédek és vacsorák legizgalmasabb, nagyon szaftos, „luxusmártásos” fogása lehet. Csupán arra figyeljünk, hogy gyakran keverjük meg az orzót főzés közben, nehogy letapadjon az edény aljára!

Tisztítsuk meg a fokhagymát, majd alaposan mossuk meg a spenótleveleket, a gombafejeket. A spenótlevelek vastagabb szárait távolítsuk el (ha bébispenóttal dolgozunk, erre nincs szükségünk), a gombafejeket szeleteljük fel tetszőleges darabokra.

Melegítsünk fel 2 evőkanál olívaolajat egy nagy és mélyebb serpenyőben vagy cocotte-ban (vasedényben) közepesen magas lángon. Csak addig melegítsük az olajat, amíg csillogó nem lesz. Adjuk hozzá a gombát, egy csipet sót és fekete borsot, majd időnként megkeverve főzzük 5-8 percig, amíg a gomba egy kicsit összeesik és megpuhul.

Reszeljük (vagy mozsárban törjük össze) a fokhagymagerezdeket, adjuk hozzá a gombához, majd alaposan keverjük össze. Ezután mehet hozzá az orzotészta is, pároljuk illatosra, körülbelül 1 percig.

Öntsük fel annyi zöldségalaplével, hogy az alapanyagokat ellepje, majd közepes hőfokon, fedő nélkül kezdjük el főzni. Kevergessük gyakran, hogy az orzo ne ragadjon le.

Ha az alaplé nagy része felszívódik, és szükségesnek látjuk, adjunk hozzá plusz alaplevet.

Az orzónak nagyjából 10 perces főzési időre van szüksége, míg al dente nem lesz.

Az orzo és a gomba összefőzésének utolsó 2 percében adjuk hosszá a kókuszkrémet (vagy kókusztejszínt, esetleg 100%-os, sűrűbb kókusztejet), majd főzzük további 2-3 percig, egészen addig, amíg a folyadékok nagy része felszívódik, és krémes mártást kapunk.

Az utolsó fázisban adjuk hozzá a spenótleveleket: ha nem bébispenótot, hanem egész spenótleveleket használunk, akkor nyugodtan tartsuk még egy-két percig a hő fölött a tésztát, hogy a spenótlevek megpuhuljanak, bébispenót esetében erre nincs szükség, hiszen a forró tésztához adva egy pillanat alatt megpuhulnak.

A pontos receptért kattints a Nosalty oldalára!

nosalty-uj-logo

Ezt is készítsd el!