Savanyúuborka-mártogatós, vagy akár egytálétel is

2022. március 06.
Savanyítsunk uborkát! Ne ijedj meg: szaftos, mártogatós, tunkolós vagy épp húsmentes egytálételnek is tökéletes. A különleges savanykás ragu receptjét Hering András, a Nosalty főszerkesztője mutatja meg.

Ezúttal egy igazán különleges ételre esett a választásom. A közelbe látogattam ihletért, méghozzá egy olvasmány kapcsán, nem máshova, mint Romániába. Szomszédunk gasztronómiája igazi olvasztótégely, ételeit a görög, török és szláv mellett az osztrák, a magyar és szász konyha fogásai alakították.

savanyúuborkás ragu receptjét a román gasztronómiai írónő, Irina Georgescu könyve, a Kárpátok ízei alapján készítettem el, néhány apró csavarral.

Ajánlása alapján a fogást a savanyúság (vagy más fermentált zöldségek) teszik karakteressé, amit Romániában gyakran egy kevés puliszkával tálalnak. Az én ajánlásom pedig, hogy inkább egy könnyű, zöldséges mártogatósként tekintsünk erre a paradicsomos uborkaragura, amit tojással (vagy anélkül), friss kenyérre kanalazva, egy csipet sóval meghintve fogyasszunk ebédre vagy vacsorára.

Még mielőtt jönnének a részletek, fontos leszögeznünk, hogy a savanyúuborka-ragunak semmi köze a Magyarországon ismert hentes tokányhoz.

Ez a fogás teljesen húsmentes: sem sertészsír, sem füstölt szalonna, sem pedig sertéshús nem kerül a fogásba, így vegetáriánusok és vegánok is fogyaszthatják.

Elkészítés:

Vegyünk elő egy serpenyőt vagy egy öntöttvas edényt. Kanalazzuk bele az olajat, majd forrósítsuk fel közepes lángon. Tegyük bele a félkarikára vágott hagymát, dinszteljük lefedve 10 percig, amíg üveges nem lesz. Adjuk a dinsztelt hagymához a felkarikázott savanyú uborkát, majd alig 5 percig forgassuk össze közepes lángon. Öntsük alá a száraz fehérbort és a zöldségalaplevet, keverjük össze. Ezután mehet hozzá a darabolt és a sűrített paradicsom is. Keverjük össze, majd 15 percig főzzük össze. Akkor járunk a végén, ha az uborka félig puha, a szélei pedig roppanósak maradnak.

Tálalás:

Záróakkordként a tűzről levéve szórjuk meg egy csipet sóval, őrölt fekete borssal és friss kaporral. Készíthetünk mellé buggyantott tojást is, vagy a főzés utolsó 5 percében üssünk a raguba két tojást, és süssük bele. Friss kovászos kenyérrel tálaljuk, de rizskörettel is teljes fogást ad.

A pontos hozzávalókért kattints a Nosalty oldalára!

nosalty-uj-logo

Ezt is készítsd el!