Húsmentes rizspiláf, amiben nem fogsz csalódni

2022. február 27.
Izgalmas és laktató egytálételt keresel? Ez a ropogós csicseriborsós-kesudiós-korianderes rizspiláf, amelyet Hering András, a Nosalty főszerkesztője készített el, nem fog csalódást okozni.

piláf közel- és távol-keleti étel, egy (leggyakrabban) rizsből vagy bulgurból készült köret vagy egytálétel. Elkészíthetjük egészen egyszerűen csak rizsből hagymával és sáfránnyal vagy zöldségekkel, hússal, hallal, pirított magvakkal, de akár ezek keverékével is, gazdagon.

Ez a változat most a húsmentesség jegyében a Veganuár kihíváshoz készült, semmilyen állati eredetű alapanyaggal nem találkozott, helyette pirított kesudió és csicseriborsó, zöldborsó, aszalt meggy és megannyi keleti fűszer került az önmagában is kiadós egytálételbe.

A kesudiót tetszés szerint cserélhetjük natúr földimogyoróra, az aszalt meggy pedig nyugodt szívvel helyettesíthető más aszalt gyümölccsel, például arany mazsolával.

Az őrölt fűszerek pirításánál nagyon figyeljünk, mert másodpercek alatt odakaphatnak és megéghetnek, ezért ügyeljünk arra, hogy csak 30 másodpercig hagyjuk felhabosodva forrni, mielőtt hozzáadjuk a hagymát és a fokhagymát.

+1 tipp: sütőbe helyezése előtt győződjünk meg róla, hogy a csicseriborsó teljesen száraz, mert ez nagyon fontos a ropogós állag eléréséhez.

Extra tipp: noha egy konyharuhát egy fazék rizsre tenni bosszantó extralépésnek tűnhet (4. lépésnél), de tudd, hogy ez a legjobb módja annak, hogy a rizs extrapergős legyen!

Elkészítés:

A kesudió

Melegítsük elő a sütőt 160 fokra. Öntsük ki a kesudiót egy sütőtálcára, oszlassuk el egyenletesen, majd locsoljuk meg 1 evőkanál olívaolajjal, és szórjuk meg egy nagy csipet sóval. Tegyük a sütőbe, és pirítsuk aranybarnára körülbelül 15 perc alatt (félidőben meg is forgathatjuk a magokat). Tegyük át egy tányérra, hogy lehűljön. Növeljük a sütő hőmérsékletét 200 fokra.

A csicseriborsó

A csicseriborsó-konzervről öntsük le a levelet, majd szűrőbe téve, hideg vízzel öblítsük le. Tegyük egy száraz konyharuhára, majd hagyjuk alaposan megszáradni. (Minél szárazabb lesz a csicseriborsó, annál ropogósabbra fog sülni a sütőben). Tegyük sütőtálcára vagy tepsire, locsoljuk meg 2 evőkanál olívaolajjal, és szórjuk meg egy nagy csipet sóval. Süssük ropogósra, félidőben forgatva, 25-35 perc alatt. Sütés után tegyük félre, hagyjuk kihűlni.

Fűszerek és rizs

Amíg a csicseriborsó sül, a maradék 2 evőkanál olívaolajat közepes lángon hevítsük fel egy nagyobb serpenyőben, öntöttvas edényben vagy wokban.

Egy kis tálkában keverjük össze a pirospaprika-pelyhet, a füstölt pirospaprikát, a köményt és a kurkumát, majd keverjük hozzá a forró olajhoz. Hagyjuk felforrni (felhabosodni) 30 másodpercig.

Ezután hozzáadjuk a hagymát és a fokhagymát, sózzuk, és 5 percig főzzük, amíg a hagymák megpuhulnak. Hozzáadjuk a rizst, gyakran kevergetve, és addig sütjük, amíg a szemek éppen pirulnak, körülbelül 5 percig.

Keverjünk hozzá 3,5 dl szűrt vizet és még egy csipet sót, ügyelve arra, hogy az edény aljára ragadt fűszer- és hagymadarabkákat feloldjuk. Forraljuk fel a keveréket, majd csökkentsük a hőt alacsonyabbra, és fedjük le. Hagyjuk főni/párolni a rizst 12 percig. Ezután vegyük le a tűzről, és keverjük hozzá a borsót. Fedjük le az edényt egy tiszta konyharuhával, helyezzük vissza a fedőt, és hagyjuk párolni a rizst a borsóval együtt is 5-10 percig.

Tálalás

Törjük össze a kesudiót egy mozsárban, és a felét keverjük a rizshez a csicseriborsóval, az aszalt meggyel (vagy bármilyen aszalt gyümölccsel, például arany mazsolával) és a vékonyra szeletelt újhagyma felével együtt. A tálaláshoz tegyük a fűszeres rizst egy kis tálba, és menjen a tetejére fűszernövény, valamint a maradék kesudió és újhagyma is.

A pontos hozzávalókért kattints a Nosalty oldalára!

nosalty-uj-logo

Ezt is készítsd el!