A tökéletes nyírségi gombócleves receptje

2022. március 13.
Sűrű, ízes és gazdag – ilyen a tökéletes nyírségi gombócleves. Hering András, a Nosalty főszerkesztője hosszas utánjárást követően elhozta nektek az (elvileg) autentikus nyírségi gombóclevest.

A legtökéletesebb nyírségi gombócleves receptje után kutatva hamar szembesültem az örök érvényű mondással, miszerint ahány ház, annyi szokás: ebből a klasszikus, kiadós gombóclevesből is jó néhány verzió és receptúra létezik. A források szerint egyébként ezt a levest az 1958-as brüsszeli világkiállításra álmodta meg az egykori sikeres magyar szakácscsapat. Az eredetét pedig nem nehéz kitalálni, hiszen már a neve is mutatja: a nyírségi gombócleves Szabolcsból származik, de az ország keleti részén is gyakorta készítik. Most én a saját, szerintem tökéletesre fejlesztett receptemet hoztam, ami ugyan rántás nélkül készül, de így is kifejezetten sűrű és laktató marad.

Nézzük, hogyan készül:

A borjúhúst vágjuk egycentis kockákra. Egy levesesfazékban melegítsük fel a sertészsírt, adjuk hozzá a húst, majd folyamatos kevergetés mellett süssük fehéredésig. Közben a sárgarépát, a fehérrépát, a zellert és a karalábét tisztítsuk meg, vágjuk szintén egycentis kockákra, majd adjuk a borjúhoz, és gyakori kevergetés mellett néhány percig pirítsuk együtt.

A következő lépésben öntsük fel 1,5 liter hús- vagy zöldségalaplével (lehet fagyasztott alapléből vagy bio leveskockából), ízlés szerint sózzuk, majd forraljuk fel. Forrás után csökkentsük a hőt alacsonyabb fokozatra, majd nagyjából 50 perc alatt főzzük puhára.

Mialatt fő a leves, készítsük el a krumpligombócokat:

burgonyát hámozzuk meg, vágjuk apróbb darabokra, majd enyhén sós vízben főzzük meg. Ha puhára főtt a krumpli, öntsük le a főzővizet (szűrjük le), majd még melegen törjük át egy krumplinyomó segítségével. Hagyjuk kihűlni. Amikor kihűlt, a liszttel, tojással, sóval, borssal és petrezselyemmel gyúrjuk össze.

Közben, ha már félpuhára főttek a levesben a zöldségek, adjuk hozzá a fűszerpaprikát (nagyjából 2 teáskanálnyi pirospaprika elég lesz hozzá), a megmosott, felszeletelt gombát, az apró rózsáira szedett karfiolt és legvégül a zöldborsót, majd további 15 percig főzzük, amíg minden alapanyag meg nem puhul.

Vizes kézzel formáljunk apró gombócokat a krumplimasszából, és dobjuk őket a lobogva forró levesbe. Ha feljöttek a felszínre, készen is vagyunk.

Utolsó lépésként 1 púpozott evőkanál lisztet adjunk hozzá a 2 dl tejszínhez, egy habverő segítségével alaposan keverjük össze, majd öntsük a leveshez, és lassan főzzük tovább. Én ezzel sűrítem a levest, ami szerintem emiatt nem igényli a klasszikus rántást, hiszen a lisztes tejszíntől és a krumpligombócoktól „berántja önmagát”, kellően besűrűsödik.

Ha szükséges, kóstolás után sózzuk, borsozzuk, majd egy fél citrom facsart levével savanyítsuk pikánsra. Apróra vágott petrezselyemmel tálaljuk.

A pontos hozzávalókért kattints a Nosalty oldalára!

nosalty-uj-logo

Ezt is készítsd el!