Citromkrémes tészta roppanós spárgával

2022. március 24.
Egy pofonegyszerű, elképesztően friss és kifejezetten izgalmas tésztaétellel ünnepeljük a spárgaszezon kezdetét, és egyben megmutatjuk, mennyire jól harmonizál a tavasz sztárzöldsége és a fanyar citrom.

A spárgaszezon kezdetének méltó ünnepléséhez egy olyan receptet választottunk, ami egyrészt igazi comfort food, másrészt hagyja tündökölni a tavasz kedvenc zöldségét. Ebben az egyszerű, krémes tésztában a roppanós spárga mellett a citrom fanyarsága dominál: friss, tavaszias zamat, ami tökéletesen passzol a spárga jellegzetes ízvilágához. Ez az egyszerű, de nagyszerű paszta villámgyorsan elkészül, ennek ellenére mégis komplex, karakteres fogás, ami garantáltan feldobja a hétköznapokat.

citrom-krem-sparga-teszta-recept

Hozzávalók:

  • 200 gramm rigatoni
  • 1 csokor spárga
  • 1 ek. olívaolaj
  • 3 ek. vaj
  • 1/2 ek. liszt
  • 1 kisebb gerezd fokhagyma apróra vágva
  • 1/4 csésze csirke- vagy zöldségalaplé
  • 3-4 ek. citromlé és egy citrom reszelt héja
  • 1 csésze zsíros tejszín
  • 1/3 csésze reszelt parmezán (és még több a tálaláshoz)
  • só és bors

Elkészítés:

  1. Dolgozzuk fel a spárgát: a fásabb aljat vágjuk le, és szeljük 2-3 darabra a szálakat! Ha vékony a spárga, nem igényel előfőzést (úgyis az a célunk, hogy a zöldség roppanós maradjon), de a vaskosabb szárú spárga mehet 1-2 perce a sós vízbe! Egy serpenyőben hevítsünk olajat, és kicsit pirítsuk meg rajta a spárgát!
  2. Közben a tésztát főzzük ki az előírás szerint.
  3. Készítsük el a mártást: egy serpenyőben olvasszuk fel a vajat közepes lángon. Ha teljesen elolvadt, szórjuk bele a lisztet, és kevergetve hagyjuk besűrűsödni.
  4. Adjuk hozzá a fokhagymát, a citromhéjat, majd öntsük rá az alaplevet és a citromlevet is. Hagyjuk rotyogni az egészet pár percig.
  5. Végül keverjük bele a tejszínt és a parmezánt, a cél, hogy jó sűrű, krémes mártást kapjunk. Sózzuk borsozzuk ízlés szerint!
  6. Végül dobjuk vissza a spárgát is, majd forgassuk bele a kifőtt tésztát!
  7. Tálaljuk még több parmezánnal, frissen őrölt borssal megszórva!

Fotó: Getty Images

Olvass tovább!