A spárgaszezon kezdetének méltó ünnepléséhez egy olyan receptet választottunk, ami egyrészt igazi comfort food, másrészt hagyja tündökölni a tavasz kedvenc zöldségét. Ebben az egyszerű, krémes tésztában a roppanós spárga mellett a citrom fanyarsága dominál: friss, tavaszias zamat, ami tökéletesen passzol a spárga jellegzetes ízvilágához. Ez az egyszerű, de nagyszerű paszta villámgyorsan elkészül, ennek ellenére mégis komplex, karakteres fogás, ami garantáltan feldobja a hétköznapokat.
Hozzávalók:
- 200 gramm rigatoni
- 1 csokor spárga
- 1 ek. olívaolaj
- 3 ek. vaj
- 1/2 ek. liszt
- 1 kisebb gerezd fokhagyma apróra vágva
- 1/4 csésze csirke- vagy zöldségalaplé
- 3-4 ek. citromlé és egy citrom reszelt héja
- 1 csésze zsíros tejszín
- 1/3 csésze reszelt parmezán (és még több a tálaláshoz)
- só és bors
Elkészítés:
- Dolgozzuk fel a spárgát: a fásabb aljat vágjuk le, és szeljük 2-3 darabra a szálakat! Ha vékony a spárga, nem igényel előfőzést (úgyis az a célunk, hogy a zöldség roppanós maradjon), de a vaskosabb szárú spárga mehet 1-2 perce a sós vízbe! Egy serpenyőben hevítsünk olajat, és kicsit pirítsuk meg rajta a spárgát!
- Közben a tésztát főzzük ki az előírás szerint.
- Készítsük el a mártást: egy serpenyőben olvasszuk fel a vajat közepes lángon. Ha teljesen elolvadt, szórjuk bele a lisztet, és kevergetve hagyjuk besűrűsödni.
- Adjuk hozzá a fokhagymát, a citromhéjat, majd öntsük rá az alaplevet és a citromlevet is. Hagyjuk rotyogni az egészet pár percig.
- Végül keverjük bele a tejszínt és a parmezánt, a cél, hogy jó sűrű, krémes mártást kapjunk. Sózzuk borsozzuk ízlés szerint!
- Végül dobjuk vissza a spárgát is, majd forgassuk bele a kifőtt tésztát!
- Tálaljuk még több parmezánnal, frissen őrölt borssal megszórva!
Fotó: Getty Images