A legfinomabb olasz házi tészta: a csirkés Alfredo

2022. január 09. |

Amikor egy ételnek nemcsak az íze, de több évtizednyi történelme is egészen elképesztő. Hering András, a Nosalty főszerkesztője mesél nektek a csirkés Alfredo történetéről és a receptről is.

csirkés Alfredo tészta körül elég nagy kavarodás van, a gasztronómiai világ egyik mostohagyereke ez az étel. Mármint olyan szempontból, hogy sokan az olasz konyha egyik alapjának hiszik, miközben csupán néhány laza szál köti a fogást az olasz csizmához. A szövevényes történetben szerepel egy olasz szakács és a terhes felesége, Hollywood legnagyobb némafilmszínész párosa, néhány gravírozott aranyevőeszköz és még sok más izgalmas fordulat. Lássuk, mit tud a csirkés Alfredo!

Tésztaétel, csirke nélkül

Nos, a legenda szerint élt egyszer a 20. század elején egy Alfredo di Lelio nevű római szakács. Azaz nem legenda volt ez, Alfredo egy valós személy volt, akinek kis étterme egyik napról a másikra világhírre tett szert. Ebben pedig kulcsszerepet játszott a felesége.

Ugyanis Alfredo terhes feleségének készítette azt a tésztaételt, amit ma a világ nagy részén fettuccine Alfredo néven ismernek.

A parmezános-vajas szósszal gazdagított szélesmetélt valószínűleg nagyon kedvére lehetett Alfredo feleségének, ugyanis az étel felkerült az étterem étlapjára is.

Az út Amerikába

Egészen eddig az Alfredo tészta története nem túl különleges, hiszen az olaszoknál több száz olyan regionális tésztaétel és házi recept létezik, amit a nagyközönség nem ismer. A világhírhez szükség volt néhány világhíres emberre, jelen esetben két hollywoodi némafilmszínészre.

Douglas Fairbanks és Mary Pickford az 1920-as évek sztárházaspárjaként az egész világon ismertek voltak. Nászútjuk pedig hogy, hogy nem épp Rómába vitte őket, ahol sorsszerű módon egyik este Alfredo éttermébe tértek be vacsorázni.

A fettuccine Alfredo pedig annyira megízlett nekik, hogy receptjét el akarták kérni a szakácstól. Ezen a ponton két verzióra bomlik a történet. Egyesek szerint ugyanis a házaspár megkapta a receptet, amit magukkal vittek Amerikába, majd hálájukat egy gravírozott aranyvillával és -kanállal fejezték ki Alfredo felé.

Egy másik forgatókönyv is ismert, amelyben Alfredo elsőre nem akarta elárulni a titkos receptet, azonban miután a színészpáros másnap visszatért – a gravírozott aranyevőeszközökkel – a szakács mégis megosztotta velük a tészta elkészítésének módját.

De hogy jön ide a csirkehús?

A lényeg, hogy a fettuccine Alfredo Fairbanksék bőrőndjében eljutott Amerikába, és így bekerült a világgasztronómia legismertebb tésztái közé. A házaspár kedvenc hollywoodi éttermében is gyakran felszolgálták, így többek között olyan hírességek is kóstolták, mint Greta Garbo, Rudolph Valentino, Humphrey Bogart, Lauren Bacall, Elizabeth Taylor, Jimmy Stewart, Marilyn Monroe, F. Scott Fitzgerald, William Faulkner és Raymond Chandler.

Alfredo római étterme is a reflektorfénybe került az események következtében: a Római vakáció forgatása alatt például Audrey Hepburn és Gregory Peck is betértek hozzá. Tony Curtis elvileg annyira jóban lett a tulajdonosokkal (miután Alfredo már átadta a stafétát), hogy tréfából rendszeresen beállt a pincérek közé felszolgálni.

A nagy kérdés azonban sajnos megválaszolatlan marad: hogyan került csirke Alfredo hőn szeretett tésztájára? Nos, annyiban biztosak lehetünk, hogy a dolog nem Olaszországban, hanem Amerikában, a gasztronómia legnagyobb olvasztótégelyében történt.

Hogy miért, az mára már teljesen mindegy, a lényeg, hogy egy igazán laktató finomság született, amit most mi is kipróbálhatunk. Következzen a recept!

Készítsd el te is a csirkés Alfredo tésztát!

A tésztát főzzük al dentére, és tegyünk félre egy pohárral a főzővízből. A leszűrt tésztát keverjük el egy kanál olívaolajjal, hogy ne ragadjon össze.

A csirkemellfilét vízszintesen vágjuk félbe, hogy két vékonyabb szeletet kapjunk. Fűszerezzük meg a só, bors és fűszerpaprika keverékével, mindkét oldalon.

Melegítsük elő a serpenyőnket, majd olvasszuk fel benne a vaj és az olaj keverékét. Amikor elég forró (kis buborékok képződnek benne), beletehetjük a csirkeszeleteket.

Süssük a húst mindkét oldalon aranybarnára és ropogósra, és ha elkészült, tegyük egy fóliával letakart tálba, hogy az összeállításig ne hűljön ki.

Ne mossuk el a serpenyőt, ugyanis szükségünk lesz a csirkéből kisült zsírra és az ízes darabokra a szószhoz.

Olvasszunk vajat a serpenyőben, majd fonnyasszuk meg rajta a fokhagymát. Ezután öntsük bele a tejszínt, és közepes lángon főzzük pár percig, hogy végbemenjen az emulzió.

Sózzuk, borsozzuk, ízesítsük szerecsendióval, majd kis adagokban forgassuk bele a finoman lereszelt parmezánt. Ne egyszerre borítsuk bele az összes sajtot, mert csomós lesz a mártás.

Szintén adagonként keverjük bele a tésztát, hogy minden szálat alaposan bevonjon a szósz. A félretett főzővízzel lazíthatunk a tésztán, ha szükséges. Keverjük bele a petrezselymet is.

Tálaljuk a tésztát, és helyezzük rá a szeletekre vágott sült csirkét. Szórjuk meg még több petrezselyemmel és parmezánnal. Jó étvágyat!

A pontos receptért kattints a Nosalty oldalára!

nosalty-uj-logo

Olvass tovább!

Szólj hozzá te is!

Még több Gasztró