A világ legkülönlegesebb fasírtja paradicsomos és olasz

2022. március 27.
Olaszos, szaftos és a sütőben sül. A világ egyik legkülönlegesebb fasírtját készítette el nektek Hering András, a Nosalty főszerkesztője.

Marinara szósz nélkül nincsen olasz konyha. Paradicsom, olaj, fokhagyma és zöldfűszerek, ha ezekből találunk otthon egy keveset, már meg is van az az alap, amely a következő receptet egészen biztosan családi kedvenccé teszi majd.

A következő, sütőben sült olasz fasírt olyan, mint egy óriási húsgombóc, amit kívül-belül marinara szósszal és sok sajttal töltenek meg. Itt nyugodtan eltekinthetünk az apró húsgombócok gyúrásától, helyette formázzuk a tölteléket cipó alakúra és méretűre, így olyan vastagságúra szelhetjük, amilyenre csak szeretnénk.

A hagyományos fasírtokhoz hasonlóan az olasz változatunk is kenyérrel, hagymával és tojással kombinálja a húst, extra alapanyaga a zellerszár, a sárgarépa, egy pici marinara szósz és a parmezán, amiket itt nem szabad kihagyni a töltelék készítésekor, hiszen ezek határozzák meg az olasz húsgombócok ízjegyeit.

Olaszországban a darált marha- és sertéshús kombinációja a legnépszerűbb, de tetszés szerint gyúrható csak az egyikből vagy a másikból. Az ízek akkor érnek össze a legjobban, ha a fasírtot már előző este begyúrjuk, és sütés előtt egy éjszakán át a hűtőben pihentetjük. A készre sütött olasz fasírtot marinara szósszal öntjük le, amivel egy friss és a savanykás paradicsomszósztól tocsogós főételt kapunk, a tetejéről pedig ne sajnáljuk a mozzarellát és a friss, finomra vágott petrezselymet vagy bazsalikomot.

olasz-fasirt-nosalty

Elkészítés:

Kapcsoljuk be a sütőt, állítsuk 200 fokra, majd tegyük a sütőrácsot a sütő közepére. Ha van még egy rácsunk, tegyük a sütő felső harmadába.

Szaggassunk apróbb darabokra 4 szelet kenyeret (vagy 2 db zsemlét/kiflit), tegyük egy pengés aprítógépbe, és őröljük finomra. Öntsük át egy nagy tálba. Ezután tegyük az aprító robotgépbe a durvára vágott vöröshagymát, a felkarikázott zellerszárat, a 3 gerezd fokhagymát, a megtisztított és karikákra vágott 1 db közepes sárgarépát, a petrezselyemcsokor háromnegyedét, levelekre szedve. Addig pörgessük az aprítógépben, amíg minden alapanyagot finomra nem vág. Öntsük a zsemlemorzsás tálba.

Reszeljünk le 150 gramm, nem sós lében érlelt mozzarella sajtot (fontos, hogy alacsony nedvességtartalmú, könnyen reszelhető, vagy már reszelt mozzarellát használjunk) egy reszelő nagy lyukain, majd tegyük félre. Reszeljünk le egy kisebb darab, nagyjából 70 grammnyi parmezánt egy reszelő kis lyukain.

olasz-fasirt-nosalty

Készítsük el a marinara szószt!

A négy kötelező hozzávalója: paradicsom, olívaolaj, fokhagyma, zöldfűszerek. Akkor járunk a legjobban, ha nyár van, és friss paradicsomhoz jutunk. Azonban, ha mégis konzervet használunk, érdemesebb a darabolt helyett egészet venni. Az olasz fasírthoz inkább a paradicsomszószt vagy passzírozott paradicsomot ajánlom: két kis üveges passzírozott paradicsomot keverjünk össze 2 gerezd zúzott fokhagymával, pici sóval, őrölt borssal, két kiskanálnyi olasz szárított zöldségkeverékkel (oreágnó, bazsalikom, kakukkfű, rozmaring, majoranna, vöröshagyma, fokhagyma, paprika) és pár csepp olívaolajjal. Semmi más nem kell bele, a cukrot és a vizet felejtsük el!

A zsemlemorzsát és a finomra aprított zöldséget tartalmazó tálba tegyük bele a reszelt parmezánt, a darált marhahúst, a darált sertéshúst, (érzésre) 1 dl marinara szószt, 1 nagy tojást, 2 teáskanál Worcestershire-szószt, 2 teáskanál sót, 1 teáskanál olasz fűszerkeveréket, 1/2 teáskanál fekete borsot és 1/4 teáskanál pirospaprika-pelyhet (utóbbi opcionális). Gyúrjuk össze kézzel, amíg jól össze nem áll. Tegyük át egy kényelmes tepsibe, és formázzunk belőle egy cipót. A sütő középső rácsára tegyük, süssük készre 200 fokon (65-75 perc alatt).

Miután alaposan megsült, vegyük ki a sütőből, és óvatosan öntsük le, vagy kanalazzuk ki a tepsiben lévő felesleges zsírt. Állítsuk a sütőt 250 fokra. Kanalazzunk a fasírt tetejére nagyjából 2 dl marinara szószt, a maradékot pedig kanalazzuk a fasírt oldalára. A lényeg, hogy a fasírtot mindenhol bevonja a marinara szósz, nem baj, ha a maradék megáll a tepsi aljában. A fasírtot megszórjuk a reszelt mozzarellával.

olasz-fasirt-nosalty

Süssük át a felső rácson, addig, amíg a sajt megolvad, és aranybarna színűre pirul, körülbelül 3 percig. Sütés után hagyjuk hűlni (nagyjából 10 percig). Megszórjuk a maradék petrezselyemmel, felszeleteljük, és a tetejére kanalazott marinarával tálaljuk.

A pontos hozzávalókért kattints a Nosalty oldalára!

nosalty-uj-logo

 

Ezt is készítsd el!