A chipsek komoly függőséget képesek okozni. Olajosak is, sósak is, ropognak is: nehéz megállni velük egy zacskó alatt. Csakhogy nagyon hizlalnak, így érdemes megtalálni az egészséges alternatíváikat. Ilyen például a kelkáposztachips, ami kellemesen ásványos ízű, és ha jól készítjük el, vékony, ropogós lesz. A botban kapható burgonyachipsektől eltérően ez a zöld levelű zöldség tele van antioxidánsokkal, például A-, C- és K-vitaminnal, valamint fitokemikáliákkal, amelyek szívvédő, gyulladás- és rákellenes hatásúak. De a legjobb hír az, hogy a kelchips egyszerűen elkészíthető otthon is.
Mindössze három hozzávalóra van szükség: kelkáposztára, olajra és a kívánt fűszerekre. A legjobb alapanyag hozzá a fodros kel vagy a toszkán kelkáposzta. A bébikel viszont nem alkalmas erre, mert a levelei túl érzékenyek a magas hőmérsékletre.
Lássuk a tökéletes sütés menetét! Tartsuk alacsony hőmérsékleten a sütőt – állítsuk 150 fokra. Ha ennél forróbb, akkor a növény megég, ha hidegebb, akkor viszont túl sokáig tart, míg ropogóssá válik. A káposztát mossuk meg, szedjük leveleire, majd a levelekből vágjuk ki a keményebb szárrészt, és tépjük falatnyi darabokra!
Tegyük egy szűrőbe, öblítsük le vízzel, hogy eltávolítsuk a szennyeződéseket. Szárítsuk meg alaposan papírtörlők közé préselve vagy salátacentrifugában! Fontos, hogy a lehető legtöbb nedvességet távolítsuk el, különben a felesleges víz megpárolhatja a kelkáposztát sütés közben, ami átázott chipshez vezethet. Kenjük meg a kelkáposztát olajjal, minden oldalán egyenletesen. Az olívaolaj a standard, de avokádóolajjal is jól harmonizál. Ha csökkenteni szeretnénk a zsiradékot, használhatunk olívaspray-t is.Helyezzük a leveleket egy nagy műanyag zacskóba vagy edénybe, csepegtessünk rá egy-két evőkanál olajat, zárjuk le, és erőteljesen rázzuk fel! Ezután jól masszírozzuk be az olajat a kelkáposzta leveleibe. Jöhet a fűszerezés! Ehhez végtelen a lehetőségek sora. Nem hibázhatunk a klasszikus tengeri sóval, a feketeborssal vagy a fokhagymaporral. Miután rászórtuk, rázzuk össze újra! Terítsük ki a leveleket egy rétegben a tepsinkbe, majd süssük meg. Állítsuk az időzítőt 12 percre, majd forgassuk át, és süssük még 12 percig!
Amikor elkészültek, sötétzöldnek kell kinézniük, a szélük körül megbarnulva, tapintásra pedig ropogósnak és omlósnak kell lenniük. Hagyjuk állni 3-5 percig, mielőtt belekóstolnánk!
Milyen ízek illenek hozzá?
- Tahini: Krémes állagával és diós ízével ez a szezámmagból készült paszta remekül kiegészíti a kelkáposztachipset. Kenjük be a kelkáposzta leveleit olaj, citromlé és tahini keverékével, mielőtt bármilyen más fűszert hozzáadnánk!
- BBQ: A legtöbb BBQ-fűszerkeverék barna cukor, paprika, fekete bors, só, chilipor vagy Cayenne-bors, fokhagymapor és hagymapor kombinációját tartalmazza – a fűszeres, édes és füstös íz tökéletes kísérője egy jó chipsnek.
- Szójaszósz: A sós íz érdekében pácoljuk be a leveleket pár teáskanál szójaszószba, miután beolajoztuk! A szezámolaj és a fokhagymapor különösen jól passzol hozzá.
A maradékot légmentesen záródó edényben vagy műanyag zacskóban tárolhatjuk, de ne tegyük a hűtőbe! Ha papírtörlőt teszünk alá, tovább ropogós marad.
Forrás: Insider.com, Fotó: Getty Images