Zöldség kontra burgonya: melyik chips az egészségesebb?

2019. május 24.
Egészségesebb nassolnivalót keresve sokan cseréljük le a burgonyachipset a zöldségchipsekre. Ám az étkezési szakértők óvatosságra intenek.

Felnőttek és gyerekek körében is egyre népszerűbbek a zöldségchipsek, mint a burgonyaszirom egészségesebb alternatívái. “Valóban egyre közkedveltebbek a zöldségchipsek, ám nehogy azt gondoljuk, hogy nagyobb mennyiségű spenót vagy paradicsompasztát tartalmaznak, ezek többsége is csak ugyanolyan olajban sült rágcsálnivaló, mint a burgonyaszirom. Arra biztosan nem alkalmasak, hogy az ajánlott napi öt adag zöldség vagy gyümölcsfogyasztásból egyet kiváltsunk velük” – figyelmeztet Liz Weinandy, az Ohioi Egyetem Orvosi Központjának dietetikusa.


Érdemes alaposan elolvasni a hozzávalók listáját, mert sok ilyen terméket burgonyaőrleményből készítenek. “Ha azt látjuk, hogy a fő összetevő burgonyakeményítő vagy burgonyaliszt, és emellett spenótport tartalmaz például, biztosak lehetünk benne, hogy ez nem zöldségchips, csupán ízesített burgonyaszirom” – mondja Caroline Meehan, a Marylandi Egyetemi Kórház dietetikusa és tápanyagszakértője.

A szakértők azt javasolják, hogy olyan zöldségchipseket keressünk a boltok polcain, melyek elsőszámú és szinte egyetlen összetevője valamilyen zöldség, például répa, cékla vagy cukkini. Figyeljünk rá, hogy a sótartalom minél alacsonyabb, vagy nulla legyen. Ám a legjobb természetesen, ha nyers zöldségeket rágcsálunk inkább a csomagolt termékek helyett.

Forrás: Time
Fotó: Unsplash