4 fodroskelchips-recept a klasszikustól az indiai verzióig

2020. június 27.
A leveles kel a legújabb superfood, a belőle készült chipsszel pedig kielégíthetjük nassolás utáni vágyunkat. A legújabb gasztrotrend, amit mindenkinek ki kell próbálnia!

Ma már nem csak álom, hogy a legfinomabb és általában nem a legegészségesebb ételeknek is van fitt változata. Nemcsak édesburgonyából, hanem kelkáposztából is megsüthetjük az egyik kedvenc nassolnivalónkat, a chips ártalmatlanabb verzióját.

Miért jó nekünk?

A leveles kel igazi superfoodnak számít, nem is véletlenül: az ásványianyag- és vitamintartalma nagyon magas. Tele van A-, B6-, C-, E- és K-vitaminnal, béta karotinnal, luteinnel, vassal, rézzel, kalciummal és káliummal. Készíthetünk belőle levest és salátát, de kiváló összetevője lehet a zöldturmixunknak is. Az egyik legújabb gasztrotrend azonban a leveles kelből készült chips, amit mindenki a saját szájíze szerint süthet meg. Az elkészítése pofonegyszerű – feltétlenül ki kell próbálnunk!

Hozzávalók:

  • 1 evőkanál olaj
  • 2 és ½ csésze csicseriborsóliszt
  • 2 csésze meleg víz
  • 1 evőkanál só
  • 1 evőkanál bors
  • 1 csokor kelkáposzta

Elkészítés:

  1. Melegítsük fel a sütőt 200 fokra, majd kenjük be a sütőlapot egy evőkanál olajjal.
  2. Keverjük össze egy nagy tálban a csicseriborsólisztet, a vizet, a sót és a borsot – egészen addig, amíg egy sima, csomómentes keveréket kapunk.
  3. A fodroskelleveleket egyenként mártsuk bele a tésztába úgy, hogy az minden darabot jól bevonjon.
  4. Rendezzük el őket az előre elkészített sütőlapon, lapítsuk ki, majd süssük 15 percig.
  5. Negyed óra elteltével vegyük ki, és forgassuk meg, majd tegyük vissza a sütőbe további 8-10 percre, amíg aranybarnák és ropogósak lesznek.

Ha egy kis különlegességre vágysz

Imádod a fűszeres ízeket? Akkor adj a tésztához két és fél evőkanál curryt! A szervezetünk számára egyébként is nagyon hasznos fodros kel így a májunkra, a gyomrunkra és a szellemi teljesítőképességünkre is jó hatással lesz. Az édesszájúak két kanál fahéjjal és kardamommal is ízesíthetik, ami nemcsak a chipset dobja fel, de az ízületeknek, a vércukorszintnek és az emésztésnek is kedvez. Ha a ropogós helyett puhább végeredményre vágyunk, akkor adjunk a tésztához negyed csésze élesztőt, és sütés előtt is szórjunk belőle a kelre két evőkanállal! Ez utóbbi összetevő javítja az étvágyat, valamint csökkentheti a szorongást és az idegességet is.

Forrás: Women’s Health 

További receptekért kattints IDE!