8 ok, hogy barátságot köss a kelkáposztával

2021. szeptember 28.
A kelkáposzta nem tartozik a legkedveltebb zöldségek közé, pedig megérdemelné: rengeteg értékes anyag és számtalan lehetőség rejlik benne: sokkal több mindent lehet belőle készíteni a főzeléknél!

A kelkáposzta sok fehérjét és ásványi anyagot tartalmaz, miközben C-, B1- és B2-vitaminban is bővelkedik. Remek csonterősítőnek tartják, mert a benne lévő kalciumot a szervezet ideálisan fel tudja használni a magnéziummal és a káliummal együtt – ez utóbbiak szabályozzák a vérnyomást, kedvezően hatnak a szívizom működésére és a szívritmust is szabályozzák. A kelkáposzta a többi sötét levelű zöldséghez hasonlóan olyan sok vasat tartalmaz, hogy még a marhahús vastartalmát is túlszárnyalja, ami remek hír a vashiányosoknak, vérszegényeknek. 

8 ok, hogy barátságot köss a kelkáposztával

Magas az antioxidáns-tartalma, nagy mennyiségben tartalmaz béta-karotint, ami jót tesz a bőrnek és erősíti az immunrendszert. Jó hír a diétázóknak, hogy a rendkívül sokféleképp elkészíthető kelkáposzta kalóriatartalma meglehetősen alacsony. 

1) Természetes gyulladáscsökkentő

A szervezetben fellobbanó, sok esetben krónikussá váló gyulladások rengeteg kellemetlenséget okozhatnak, a hajhullástól az izületi fájdalmakon át a szívproblémákig, de a makacs felnőttkori pattanások hátterében is állhat valamilyen rejtett gyulladás. A túlzásba vitt állati eredetű fehérje fogyasztása csak ronthat a helyzeten, a kelkáposztával viszont két legyet üthetsz egy csapásra: növényi eredetű proteint és sok rostot vehetsz magadhoz, miközben olyan természetes gyulladáscsökkentőket is a szervezetbe juttatsz, amelyek segíthetnek a problémák ellensúlyozásában. 

2) Létfontosságú ásványi anyagokat rejt

A kelkáposztában rengeteg vas található, ami önmagában is remek hír, ha azonban figyelembe vesszük azt is, hogy a benne lévő jelentős mennyiségű C-vitaminnak hála az hatékonyabban szívódik fel, mint például a vörös húsokban lévő vas, még lelkesebben rajongunk a kelkáposztáért. Azt tudtad, hogy kalciumból is többet tartalmaz a tejnél, vagyis a fogyasztásával nagyon sok létfontosságú ásványi anyagot vehetsz magadhoz?

3) A vérnyomás barátja

A kelkáposzta hasznos segítőtársad lehet, ha vérnyomásproblémákkal küzdesz vagy a családban már többször előfordult szívprobléma, ami miatt te is veszélyeztetettnek számíthatsz. Ebben a zöldségben fellelhető egy szívbarát aminosav, a glutaminsav, ami a kutatások szerint természetes vérnyomáscsökkentőnek tekinthető. Fontos tudni, hogy ez nem váltja ki a vérnyomáscsökkentő gyógyszereket, ezért ha az orvosok ennek szedését írták elő, ne változtass magadtól a terápián!

4) Jót tesz az immunrendszernek

A kelkáposzta – elsősorban a benne lévő C-vitaminnak köszönhetően – nagyon kedvezően hat az immunrendszer működésére is, ezért megelőzésként és betegség esetén is érdemes minél többet fogyasztani belőle, hogy szervezeted sikerrel verje vissza a különféle kórokozók támadását.

5) Tele van antioxidánsokkal

A kelkáposzta C-vitamin mellett A-vitaminból is nagyon sokat tartalmaz, és flavonoidokban (amikből több mint 45 félét rejt!), valamint karotinoidokban is gazdag. Ez utóbbiak antioxidáns hatásúak, vagyis sikerrel szállnak szembe a sejteket károsító szabad gyökökkel, elejét véve az idő előtti öregedésnek és több komolyabb betegségnek. 

8 ok, hogy barátságot köss a kelkáposztával

6) Elősegíti a méregtelenítést

A kelkáposzta fogyasztásával ahhoz is hozzájárulsz, hogy szervezeted minél több salakanyagtól szabaduljon meg. Ezzel nemcsak az egészségedért teszel, hanem a szépségedért is: minél kevesebb méreganyag halmozódik fel a szervezetedben, annál kevésbé valószínű, hogy pattanások árnyékolják be a szépségedet vagy narancsbőr alakul ki a kritikus testtájakon. Nem véletlen, hogy a káposztaféléket a szuperélelmiszerek közé sorolják, és egyre meglepőbb módokon teszik az ínyencek asztalára.

7) Bővelkedik  jótékony zsírsavakban

Az omega-3 és -6 zsírsavak nagyban hozzájárulnak egészséged megőrzéséhez vagy visszanyeréséhez, ezért érdemes olyan ételeket fogyasztani, amelyekben nagyobb mennyiségben található. Ebben a sötétzöld levelű zöldségben adagonként körülbelül 120 mg omega-3 és 90 mg omega-6 zsírsav található. A kelkáposztán kívül az olajos magvak, a növényi olajak és a lenmag tartalmaz jelentősebb mennyiségben esszenciális zsírsavakat. 

8) Csodás rostforrás

Az emésztőrendszer kiegyensúlyozott működéséhez elengedhetetlenül fontos, hogy elegendő rostot vegyél magadhoz. Amellett, hogy a rostok „kitakarítják” a bélrendszert, ahhoz is hozzájárulnak, hogy hosszabb ideig fennálljon az étkezés után jelentkező teltségérzés, vagyis leegyszerűsítve azt mondhatjuk, hogy a kelkáposztában lévő rostoknak hála később tör rád az éhség.

Fotó: Getty Images

Ezt láttad már?