A sóska savanykás ízű, harsány zöld színű leveles zöldségféle, ami frissen szedve, nyersen (például salátaként) a legfinomabb, de semmihez sem fogható, ha sóskamártás, -főzelék vagy krémleves készül belőle. Sőt, ha nyitott vagy az újdonságokra, a sóskás-snidlinges tojáskrémet is kipróbálhatod!
Sóskát enni persze nemcsak azért klassz, mert finom, hanem azért is, mert sok értékes anyagot juttathatsz vele a szervezetedbe: sok benne például a szabad gyököket semlegesítő antioxidáns, gazdag C-vitaminban, de gyulladáscsökkentő hatású K-vitamint is rejtenek a rostban bővelkedő zöldellő levelek. Az ásványi anyagok közül foszforból, vasból, magnéziumból tartalmaz sokat, de folsavhoz is hozzájuthatsz, ha sóska kerül a tányérodra.
Az a sóskafőzelék vagy sóskamártás, amivel gyerekként biztosan próbáltak kínálni, körülbelül 15 perc alatt elkészíthető. Kicsivel több mint fél kiló sóskára van hozzá szükség, 1 kisebb fej hagymára, 2,5-3 dl vízre, 1,5 dl tejfölre és 2 dkg lisztre. Az ízesítéshez só és cukor kell, a mennyiség csakis rajtad múlik. Az elkészítéshez egy kevés olajon meg kell párolni a hagymát, majd hozzáadni a sóskát és a vizet. Forrástól számítva kb. 10 perc alatt elkészül, ekkor jöhet hozzá a liszttel elkevert tejföl, a só és a cukor. Kóstold meg, ha szükséges, korrigáld! Ha sűrűbbre szeretnéd, gyakori kevergetés mellett főzd tovább addig, míg el nem éri a kívánt állagot!
Sóskasaláta koktélparadicsommal és fenyőmaggal
Hozzávalók:
- 3 marék zöldsaláta
- 2 marék friss sóska
- 25 dkg koktélparadicsom (ha kapsz sárgát is, keverd össze a pirossal!)
- 1/2 citrom leve
- 2-3 evőkanál fenyőmag
- olívaolaj
- só ízlés szerint
Így készül:
- Összekeverjük a zöldeket, majd beleforgatjuk a kettévágott koktéparadicsomot.
- Meglocsoljuk olívaolajjal, hozzákeverjük a citromlevet és megsózzuk.
- Száraz serpenyőben megpirítjuk a fenyőmagot, és ezt is belekeverjük.
- Grillezett húsok vagy sajtok mesés kísérője lehet, de magában is fogyaszthatjuk. Tetejére joghurtos öntet is kerülhet!
Sóskapesto tésztával
Hozzávalók:
- 25 g fenyőmag
- 20 g reszelt parmezán
- 1/2 gerezd fokhagyma összezúzva
- 30 g sóska (a szárát távolítsuk el)
- 20 g bazsalikom (friss)
- 100 ml olívaolaj
- citromlé (ízlés szerint)
- só, bors
- fejenként 1.5 marék tészta
Így készül:
- A fenyőmagot, a sajtot, a fokhagymát, a sóskát, a bazsalikomot és az olajat egy turmixgépbe rakjuk, és addig aprítjuk, amíg pestoállagot nem kapunk.
- Kóstolás után ízlés szerint sóval, borssal és citromlével ízesítjük.
- A tésztát kifőzzük, alaposan lecsepegtetjük, majd nyakon öntjük a pestóval. Ha úgy érezzük, még meglocsolhatjuk olívaolajjal.
Fotó: Getty Images