Zellersaláta dióval és pecorinóval

2022. május 05. |

Végre itt a jó idő, ami azt jelenti, hogy egyre jobban kívánjuk a könnyű, vitamindús salátákat. Mai receptünk főszereplője a (szár)zeller, egy méltatlanul elhanyagolt, valójában elképesztően sokoldalú zöldség!

A szárzellert leginkább a fogyókúrázók csodaételeként, és a detoxturmixok elmaradhatatlan alapanyagaként ismerjük, de ez a különleges – a magyar konyhában meglehetősen ritkán használt – zöldség egyáltalán nem csak „kötelező diétás fogás”. A rostban gazdag, A-, C-, K- és B-vitaminokban dús szárzeller roppanós, lédús textúrájával és friss, enyhén kesernyés ízével simán megérdemli, hogy főszereplő legyen a tányérunkon.

Az alábbi receptben egy izgalmas, karakteres salátába kerül, ahol a szintén jótékony hatású dió és a pikáns pecorino teszik teljessé.

Hozzávalók:

  • 1/4 csésze dió
  • 1 tojássárgája
  • 4 gerezd fokhagyma lereszelve
  • 1 ek. dijoni mustár
  • só és bors
  • 1/4 csésze olívaolaj
  • 3 tk. fehérborecet
  • 1 csokor szárzeller feldarabolva (levelek nélkül)
  • 1 zöldalma vékony szeletekre vágva
  • 50 gramm pecorino
  • 1 marék friss kapor

zeller-salata-dio-recept-pecorino

Elkészítés:

  1. Egy kisebb serpenyőt hevítsünk fel közepes lángon, dobjuk bele a diót és folyamatos kevergetés mellett pirítsuk le, nagyjából két perc alatt. Ha kész, tegyük félre kihűlni, majd vágjuk durvább darabokra.
  2. Egy kisebb edényben keverjük össze a tojássárgáját, a reszelt fokhagymát és a mustárt, ízesítsük sóval és borssal! Keverjük hozzá az olívaolajat, míg homogén keveréket kapunk, majd adjuk hozzá az ecetet is.
  3. A tálaláshoz dobjuk egy tálba a felvágott zellert és almát, öntsük le a dresszinggel, majd szórjuk rá a diót és a pecorinoszeleteket! Szórjuk meg friss kaporral, ízlés szerint esetleg egy kevés citromlével.

Forrás: PureWow Fotó: Getty Images

Olvass tovább!

Szólj hozzá te is!

Még több Gasztró

Sütőtökös latke, azaz tócsi egészségesen izraeli recept

Sütőtökös latke, azaz tócsi egészségesen

Stefánia szelet, az igazi egybefasírt egybefasírt

Stefánia szelet, az igazi egybefasírt