Zellersaláta dióval és pecorinóval

2022. május 05.
Végre itt a jó idő, ami azt jelenti, hogy egyre jobban kívánjuk a könnyű, vitamindús salátákat. Mai receptünk főszereplője a (szár)zeller, egy méltatlanul elhanyagolt, valójában elképesztően sokoldalú zöldség!

A szárzellert leginkább a fogyókúrázók csodaételeként, és a detoxturmixok elmaradhatatlan alapanyagaként ismerjük, de ez a különleges – a magyar konyhában meglehetősen ritkán használt – zöldség egyáltalán nem csak „kötelező diétás fogás”. A rostban gazdag, A-, C-, K- és B-vitaminokban dús szárzeller roppanós, lédús textúrájával és friss, enyhén kesernyés ízével simán megérdemli, hogy főszereplő legyen a tányérunkon.

Az alábbi receptben egy izgalmas, karakteres salátába kerül, ahol a szintén jótékony hatású dió és a pikáns pecorino teszik teljessé.

Hozzávalók:

  • 1/4 csésze dió
  • 1 tojássárgája
  • 4 gerezd fokhagyma lereszelve
  • 1 ek. dijoni mustár
  • só és bors
  • 1/4 csésze olívaolaj
  • 3 tk. fehérborecet
  • 1 csokor szárzeller feldarabolva (levelek nélkül)
  • 1 zöldalma vékony szeletekre vágva
  • 50 gramm pecorino
  • 1 marék friss kapor

zeller-salata-dio-recept-pecorino

Elkészítés:

  1. Egy kisebb serpenyőt hevítsünk fel közepes lángon, dobjuk bele a diót és folyamatos kevergetés mellett pirítsuk le, nagyjából két perc alatt. Ha kész, tegyük félre kihűlni, majd vágjuk durvább darabokra.
  2. Egy kisebb edényben keverjük össze a tojássárgáját, a reszelt fokhagymát és a mustárt, ízesítsük sóval és borssal! Keverjük hozzá az olívaolajat, míg homogén keveréket kapunk, majd adjuk hozzá az ecetet is.
  3. A tálaláshoz dobjuk egy tálba a felvágott zellert és almát, öntsük le a dresszinggel, majd szórjuk rá a diót és a pecorinoszeleteket! Szórjuk meg friss kaporral, ízlés szerint esetleg egy kevés citromlével.

Forrás: PureWow Fotó: Getty Images

Olvass tovább!