Tápláló salátát reggelire? Nem hülyeség!

2021. október 04.
A reggeli már néhány éve itthon sem csak a vajas-cukros péksüteményeket vagy a szendvicset jelenti, szépen lassan bekúsztak a smoothie-k és a zabkásák, egészséges reggelizőpelyhek a képbe. Ha egyiket sem fogyasztjuk szívesen a nap első étkezéseként, akkor van egy új ötletünk: salátázzunk reggel!

Persze nem feltétlenül szénhidrátszegény, szomorú salátaleveleket értünk reggeli saláta alatt, sokkal inkább valami komplexebb napindítót, ami a szénhidrát és a fehérje mellett a napi zöldség- és gyümölcsbevitelünket is képes fokozni.

Az étkezésünk alapját a legjobb, ha a gyümölcsök és (még inkább) a friss zöldségek jelentik, ezek rosttal, fontos vitaminokkal és ásványi anyagokkal töltik fel a szervezetet, ráadásul a bélbaktériumok diverzitását is növelik. Ha a napot kenyér- vagy gabonaalapú étellel kezdjük, akkor máris kihagyunk egy étkezést, amikor esélyünk lenne rostdús zöldségeket fogyasztani. Éppen ezért, még ha a kultúránkban nem is igazán van jelen, érdemes kipróbálni a salátareggeliket is!

1. Tojást rá!

Tényleg nem csak jégsalátalevelekre és némi paradicsomra kell gondolni a reggeli saláták esetében, például süssünk egy szelet bacont és egy tükörtojást, helyezzük jégsalátaágyra, morzsoljunk rá fetát és fűszereket! Vagy vágjunk apróra kelleveleket és paradicsomot, szórjunk hozzá egy kis durvára vágott diót, készítsünk valamilyen light dresszinget, és fejeljük meg az egészet egy-két lágytojással – esetleg avokádót és bacont is vághatunk még rá a komplexitás érdekében. Így a reggelink fehérjében és komplex zsírokban is gazdag lesz, ráadásul fontos rostok bevitele mellett fog történni mindez. 

salata-reggeli

2. Citrusozzunk!

Sokan nem szeretik a reggelt gyümölcsökkel indítani, mert azok hirtelen megdobják a vércukorszintet. A citrusok szénhidráttartalma alacsonyabb, salátákba keverve érdekes ízhatást lehet elérni vele. Például apróra vágott kellevelek, lilahagyma, egy kevés savanyú zöld alma és pár szem gránátalma összeforgatva (a hártyáitól, így keserű ízétől megszabadított) grapefruittal nagyszerű napindító.

3. Dobjuk fel komplex szénhidráttal!

Sült édesburgonya, sütőtök, quinoa, főtt gabonamix: bármely saláta dúsítható ezekkel a rostban és tápanyagokban gazdag szénhidrátforrásokkal! A quinoa mellé mehet például egy kis lazac és avokádó – a friss, zöld leveles salátán túl az édesburgonyának vagy a sütőtöknek pedig jól állnak a pikánsabb, sósabb alapanyagok, például egy mandulavajas, fűszeres dresszing vagy egy kis balzsamecet, esetleg chilli.

Forrás: Eathis, Fotó: Getty Images

Olvass tovább!