Klasszikus vajas pitetésztája szinte minden nemzetnek van – ilyen az olasz crostata is. Ezeknél a tésztáknál arra kell figyelni, hogy hideg alapanyagokkal dolgozzunk: így lesz végül igazán omlós és szaftos a végeredmény. Bár alapvetően ezt is leginkább édes krémekkel (főleg gyümölccsel vagy lekvárral) szokták megtölteni, mi most egy különleges, paradicsomos verziót mutatunk, ami a nyári piknikek sztárja lehet, de egy guszta, friss salátával körítve különleges ebédnek vagy vacsorának is jó.
Hozzávalók:
A tésztához:
- 125 gramm finomliszt (plusz még egy kevés a nyújtáshoz)
- 75 gramm finom kukoricaliszt
- 1/4 tk. só
- 10 ek. hideg, sózatlan vaj kisebb kockákra vágva
- 35 gramm cheddar sajt reszelve
A töltelékhez
- 700 gramm paradicsom (lehetőleg vegyes színben és méretben) kisebb karikákra vágva, vagy ha koktélparadicsomot használunk, akkor felezve
- 1 tk. só
- 2 ek. almaecet
- 1 ek. méz
- 1 csokor friss kakukkfű
- 2 ek. olívaolaj
- 3 gerezd fokhagyma apróra vágva
- 65 gramm cheddar sajt reszelve
- bors ízlés szerint
- 1 nagy tojás
- nagyszemű só (pl. Maldon)
Elkészítés:
- A tésztához keverjük össze alaposan a kétféle lisztet és a sót. Adjuk hozzá a vajat és a sajtot, morzsoljuk őket össze, majd adagoljunk jéghideg (!) vizet evőkanalanként – legfeljebb 6 kanalat. Dolgozzuk össze a tésztát, majd hűtőben pihentessük legalább 2 órán keresztül.
- Egészben egy tepsit béleljünk ki papírtörlővel, és terítsük szét rajta a paradicsomokat. Szórjuk meg őket 1 tk. sóval, és hagyjuk állni 1-3 óráig.
- Egy serpenyőben közepes lángon forraljuk össze az ecetet és a mézet, dobjuk bele a friss kakukkfüvet, majd hagyjuk kábé 2 percig forrni, aztán vegyük le a tűzről.
- A serpenyőt töröljük ki, öntsük rá az olívaolajat, majd pirítsuk rajta a fokhagymát 2-3 percig. Tegyük félre a fokhagymát és az olajat is.
- Egy magasabb falú tepsit béleljünk ki sütőpapírral! Nyújtsuk ki a tésztánkat kb. 1 centis vastagságúra, helyezzük a tepsibe, majd tegyük a hűtőbe további 20 percre.
- A sütőt melegítsük elő 200 fokra! A paradicsomokat papírtörlővel itassuk le, majd kenjük le őket a mézes-ecetes mázzal (a kakukkfüvet tegyük félre).
- A tésztán oszlassuk el a fokhagymát és a sajtot, majd helyezzük rá a friss kakukkfű felét. Borsozzuk ízlés szerint, majd borítsuk be a paradicsomokkal (a paradicsomszeletek nyugodtan fedhetik egymást). Az egészet öntözzük meg a fokhagymás olívaolajjal, majd szórjuk rá a megmaradt kakukkfüvet. A tészta széleit kicsit hajtsuk rá a paraidcsomokra, mintha galette-et készítenénk.
- Egy kis tálban verjük fel a tojást 1 evőkanál vízzel. Kenjük be a tésztát a tojásos keverékkel, majd szórjuk meg durva szemű sóval. Süssük 35 percig, míg a tészta aranybarna lesz, majd még melegen tálaljuk!
Forrás: NYT Cooking Fotó: Getty Images