Olasz paradicsomos pite kakukkfűvel és mézzel

2022. július 07. |

A crostata az olaszok pitéje, egy igazán omlós, jó ízű tészta, amit többnyire a többi nemzethez hasonlóan édes krémekkel töltenek meg. Ezúttal azonban egy sós, isteni paradicsomos változatot mutatunk!

Klasszikus vajas pitetésztája szinte minden nemzetnek van – ilyen az olasz crostata is. Ezeknél a tésztáknál arra kell figyelni, hogy hideg alapanyagokkal dolgozzunk: így lesz végül igazán omlós és szaftos a végeredmény. Bár alapvetően ezt is leginkább édes krémekkel (főleg gyümölccsel vagy lekvárral) szokták megtölteni, mi most egy különleges, paradicsomos verziót mutatunk, ami a nyári piknikek sztárja lehet, de egy guszta, friss salátával körítve különleges ebédnek vagy vacsorának is jó.

paradicsom-pite-mez-kakukkfu-recept

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 125 gramm finomliszt (plusz még egy kevés a nyújtáshoz)
  • 75 gramm finom kukoricaliszt
  • 1/4 tk. só
  • 10 ek. hideg, sózatlan vaj kisebb kockákra vágva
  • 35 gramm cheddar sajt reszelve

A töltelékhez

  • 700 gramm paradicsom (lehetőleg vegyes színben és méretben) kisebb karikákra vágva, vagy ha koktélparadicsomot használunk, akkor felezve
  • 1 tk. só
  • 2 ek. almaecet
  • 1 ek. méz
  • 1 csokor friss kakukkfű
  • 2 ek. olívaolaj
  • 3 gerezd fokhagyma apróra vágva
  • 65 gramm cheddar sajt reszelve
  • bors ízlés szerint
  • 1 nagy tojás
  • nagyszemű só (pl. Maldon)

Elkészítés:

  1. A tésztához keverjük össze alaposan a kétféle lisztet és a sót. Adjuk hozzá a vajat és a sajtot, morzsoljuk őket össze, majd adagoljunk jéghideg (!) vizet evőkanalanként – legfeljebb 6 kanalat. Dolgozzuk össze a tésztát, majd hűtőben pihentessük legalább 2 órán keresztül.
  2. Egészben egy tepsit béleljünk ki papírtörlővel, és terítsük szét rajta a paradicsomokat. Szórjuk meg őket 1 tk. sóval, és hagyjuk állni 1-3 óráig.
  3. Egy serpenyőben közepes lángon forraljuk össze az ecetet és a mézet, dobjuk bele a friss kakukkfüvet, majd hagyjuk kábé 2 percig forrni, aztán vegyük le a tűzről.
  4. A serpenyőt töröljük ki, öntsük rá az olívaolajat, majd pirítsuk rajta a fokhagymát 2-3 percig. Tegyük félre a fokhagymát és az olajat is.
  5. Egy magasabb falú tepsit béleljünk ki sütőpapírral! Nyújtsuk ki a tésztánkat kb. 1 centis vastagságúra, helyezzük a tepsibe, majd tegyük a hűtőbe további 20 percre.
  6. A sütőt melegítsük elő 200 fokra! A paradicsomokat papírtörlővel itassuk le, majd kenjük le őket a mézes-ecetes mázzal (a kakukkfüvet tegyük félre).
  7. A tésztán oszlassuk el a fokhagymát és a sajtot, majd helyezzük rá a friss kakukkfű felét. Borsozzuk ízlés szerint, majd borítsuk be a paradicsomokkal (a paradicsomszeletek nyugodtan fedhetik egymást). Az egészet öntözzük meg a fokhagymás olívaolajjal, majd szórjuk rá a megmaradt kakukkfüvet. A tészta széleit kicsit hajtsuk rá a paraidcsomokra, mintha galette-et készítenénk.
  8. Egy kis tálban verjük fel a tojást 1 evőkanál vízzel. Kenjük be a tésztát a tojásos keverékkel, majd szórjuk meg durva szemű sóval. Süssük 35 percig, míg a tészta aranybarna lesz, majd még melegen tálaljuk!

Forrás: NYT Cooking Fotó: Getty Images

Olvass tovább!

Paradicsomos barackos saláta krémes burratával

Paradicsomos barackos saláta krémes burratával

Nyugodtan keverjetek gyümölcsöket a salátába, sőt, legyenek a nyári gyümölcsök a főszereplők, amíg tart a szezon. Egy krémes olasz sajt nemcsak feldobja, de sokkal tartalmasabbá is teszi a fogást.

Szólj hozzá te is!

Még több Gasztró