Ha már nyár van, meleg van, és legtöbben nem kívánjuk ilyenkor a forró, húsos leveseket vagy nehéz sülteket (sőt, úgy általában a húst sem), a saláta hibátlan választásnak tűnik. Na de picit csalunk is, mert azért némi tésztát belecsempészünk: így született meg új kedvencünk, ez a citrusos-cukkinis-garnélás-fetás orzósaláta!
Friss tésztasalátánk főételként is fogyasztható, de köretként is tálalhatjuk. Remekül passzol néhány egyszerű fehérjében gazdag húshoz, például sült lazachoz vagy grillezett csirkehúshoz. Akár ki is hagyhatjuk a garnélát, és egy másik hússal/főételhez tálalhatjuk, vagy helyettesíthetjük a garnélát csirkével, tofuval vagy hallal (lazac, tonhal vagy makréla).
Vegán változat esetén a feta lecserélhető egy tejmentes alternatívára, elhagyhatjuk a garnélarákot, és helyettesíthetjük más növényi fehérjeforrással, például csicseriborsóval, a mézet pedig juharszirupra cserélhetjük. Gluténmentes változathoz az orzó helyett válasszunk gluténmentes tésztát!
Az orzóról
Nem, az az apró szemű szénhidrátféleség a salinkban nem rizs, hanem orzó, avagy más néven kritharaki, illetve risoni. Az egyik nagy kedvencünk idén is, aranyos kis rizsszem formájának köszönhetően pedig ő a tökéletes tésztasaláta-alapanyag.
Legalább ennyire pompásan illenek hozzá a friss, zsenge, jó minőségű házi termesztésű zöldségek. Adjuk meg a módját!
Ebben a receptben az a csodás, hogy a tésztánk, azaz szénhidrátunk könnyed fehérjével (garnéla, feta) és zöldséggel (rukkola, cukkini), vagyis egészséges rosttal párosul, így alkotva egy tökéletesen kiegyensúlyozott, tápanyaggazdag, lassan felszívódó ebédet.
Elkészítés:
Fél citrom héját vágjuk körbe, majd tegyük félre a saláta feltétjéhez.
Forraljunk fel vizet, és főzzük ki az orzót a csomagoláson írt utasítások szerint (kb. 5-7 perc). Csepegtessük le, tegyük vissza az edénybe, és egy kis olívaolajjal keverjük össze, nehogy az orzo összetapadjon.
Amíg fől az orzo, melegítsünk fel 1 evőkanál olívaolajat egy nagy serpenyőben közepes hőmérsékleten. Süssük meg a cukkinit körülbelül 3-5 perc alatt, vagy amíg az egyik oldala enyhén barnulni nem kezd. Fordítsuk meg őket, és ismételjük meg a másik oldalukon is. Ha kész, vegyük ki a serpenyőből.
Ugyanabban a serpenyőben hevítsük fel a másik evőkanál olívaolajat, és süssük meg a felengedett garnélarákokat oldalanként 1-2 percig, amíg átlátszatlan és rózsaszínű lesz. Vegyük ki őket a serpenyőből.
Tegyük egy nagy keverőtálba a friss rukkolát, a főtt orzót, a pirított cukkinit, a sült garnélát, a finomra morzsolt feta sajtot és a reszelt citromhéjat. Öntsük az öntetet a hozzávalók tetejére, és keverjük össze. Igény szerint még sóval + borssal ízesítsük. Tálaljuk + élvezzük!
A citromos öntet elkészítése:
Az öntet összes hozzávalóját keverjük össze egy kis tálban, vagy rázzuk fel erőteljesen egy kis fedővel ellátott üvegben. Tegyük félre a tálalásig. Tálalás előtt öntsük az öntetet a hozzávalók tetejére, és keverjük össze. Igény szerint még sóval + borssal ízesítsük.