A hot dog az egyik legismertebb streetfood, aminek elkészítését otthon is tökélyre fejlesztheted: azzal kapcsolatban igen megosztó a kérdés, hogy a kifli puha vagy ropogós legyen-e, és hogy virslivel vagy inkább kolbásszal töltsük-e meg azt, de lelőjük a poént, egyikre sincs rossz válasz!
Hogy jön a képbe a forró kutya?
Az első hot dogot még az 1800-as évek végén készítette az Egyesült Államok-beli Henry M. Stevens, aki mozgó árusként dolgozott egy futballpályán. Rendkívül büszke volt az általa fűszerezett és különféle szószokkal nyakon öntött kolbászra, amit abból a praktikus okból „csomagolt” hosszúkás péksüteménybe, hogy vásárlói minél kényelmesebben fogyaszthassák el azt szurkolás közben.
Ezt a ma már világhírnek örvendő szendvicset aztán az 1900-as évek elején Hot Dognak nevezték el. Thomas A. Dorgan képregény rajzoló vetett papírra egy hosszúkás kiflit, amiben a virsli helyét egy tacskó foglalta el, a kreációt pedig a hot dog, azaz a forró kutya névvel illették. Létezik azonban egy olyan teória is, mely szerint a hot dog magyar találmány!
Tippek a tökéletes hot dog elkészítéséhez
- A kiflit, amit megtöltesz majd, mindig pont középen és hosszanti irányban szeld ketté.
- A felezett kiflit fehér felével lefelé forrósítsd át, így kissé ropogós lesz, ami a siker egyik titka.
- Vannak, akik ebben a fázisban meg is vajazzák a kiflit, mert ettől még mennyeibb (ám kalóriadúsabb is!) lesz a szendvics.
- Főtt vagy sült virslivel és grillezett kolbásszal is készülhet a hot dog, ízlés dolga, hogy ki melyik mellett dönt.
- A ketchup, a mustár és a majonéz is jó választás, ám a gyakorlott hot dog-készítők szerint, ha jót akarsz magadnak, csak egyet választasz ki ezek közül: ha kettőt vagy annál is többet keversz össze a hot dogban, fennáll a veszélye, hogy elnyomják a hús zamatát!
- Hogy igazán különlegessé tedd az otthon készült hot dogot, kerülhet még bele friss salátalevél, nyers paradicsomszelet, nyers vagy pirított hagyma vagy karikákra vágott savanyú uborka.
- Ha ennél is különlegesebb élményre vágysz, próbáld ki a corn dog receptjét!
Csináld te a hot dog kiflit!
Hozzávalók (kb. 10 darabhoz):
- 45 dkg liszt
- 2,5 dkg élesztő
- 5 dkg vaj
- 1 tojás
- 3 dl tej
- 2 dkg cukor
- 2-3 csipet só
Így készül:
- A tejet meglangyosítjuk, hozzászórunk egy csipet cukrot és belemorzsoljuk az élesztőt. Letakarva félretesszük, és hagyjuk, hogy szépen felfusson.
- Közben a lisztet egy tálba szitáljuk, belekeverjük a cukrot, a puha vajat, majd a felfutott élesztőt és végül a sót.
- Géppel vagy kézzel dagasztani kezdjük (ez utóbbi kemény karmunka!), nincs kész hamarabb 8-10 percnél, ha tényleg sima, jól eldolgozott tésztát szeretnénk kapni!
- Ha ez megvan, enyhén meglisztezzük a tetejét, letakarjuk egy tiszta konyharuhával, és 1 órán át hagyjuk kelni.
- Lisztezett deszkára borítjuk, kissé átgyúrjuk, majd 10 egyenlő darabra vágjuk, és azokból hosszúkás bucikat formázunk. Letakarjuk, és újabb 30 percet hagyjuk pihenni.
- Ha letelt az idő, két részletben sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük a kifliket, a tetejüket megkenjük a felvert tojással, és 200 fokra előmelegített sütőbe toljuk. Sütőtől függően 10-15 perc alatt készül el, a biztonság kedvéért tűpróbát is végzünk!
Fotó: Getty Images