10 étel, ami kerülendő, ha magas a vérnyomásod

2022. június 15.
A magas vérnyomás régen kimondottan az idősek betegsége volt, ma azonban már egészen fiataloknál is kialakulhat. Ha te is érintett vagy, netán a családi halmozódás miatt a veszélyeztetettek közé tartozol, jó, ha tudod, mit érdemes a tányérodra tenni!

Átmenetileg mindannyiunknak lehet magas a vérnyomása, stresszhelyzetekben például teljesen természetes reakció a hipertónia. Baj akkor van, ha ez az állapot tartósan fennáll, kezeletlenül ugyanis komoly károkat okozhat a szervezetben. Szerencsére a jól megválasztott ételekkel is sokat tehetünk azért, hogy a vérnyomásértékek normalizálódjanak, akárcsak rendszeres mozgással és stresszkezeléssel.

Magas vérnyomás

A szakemberek tudják jól, mennyire ijesztő, amikor valakinél diagnosztizálják a magas vérnyomást, sokkal jobb azonban tudni a bajról és tenni ellene, mint hagyni, hogy csendben szövődményeket okozzon! A statisztikai adatok nem túl fényesek: a kardiológusok becslése szerint Magyarországon minden harmadik ember érintett, közel felüknek azonban fogalma sincs arról, hogy a kelleténél magasabb a vérnyomása.

Ennek oka leginkább az, hogy a hipertónia kezdetben szinte teljesen tünetmentes, az olyan figyelmeztető jelekből pedig, mint a tarkótáji fejfájás, szédülés, látászavarok, fülcsengés vagy orrvérzés nem mindenki következtet rögtön arra, hogy ideje lenne monitorozni a vérnyomásértékeket. Ma már nagyon korszerű vérnyomáscsökkentő gyógyszerek állnak rendelkezésre, azonban nem ez az egyetlen módja annak, hogy a felborult egyensúlyt helyreállítsuk, az életmód átalakításával még hatékonyabban tehetünk a probléma ellen!

Ami viszont nagyon fontos: ha az orvos vérnyomáscsökkentőt írt fel, annak adagolását soha ne változtasd meg magadtól, a szakember megkérdezése nélkül! Írd rendszeresen a vérnyomásértékek alakulását, és konzultálj vele a gyógyszerbevitelről!

10 étel, amit kerülj, ha jót akarsz a vérnyomásodnak

1) : a fokozott sóbevitel bizonyítottan emeli a vérnyomást, ezért a hipertóniában érintettek jobb, ha mértéktartóbban sózzák az ételeiket és kerülik a magas sótartalmú ételeket, mint például a konzervek, a felvágottak, a levesporok vagy a félkész ételek. Jobb, ha a főzéshez himalája sót vagy tengeri sót használsz a hagyományos konyhasó helyett!

2) Kávé: ne aggódj, nem azt mondjuk, hogy örökre száműzd a feketét a mindennapjaidból, a mértékletességre azonban kétségkívül oda kell figyelni. Napi 2 csészénél nem ajánlott többet fogyasztani, mert a kávé szaporábbá teszi a pulzust, a szíved pedig a magas vérnyomás miatt alapból nagyobb terhelésnek van kitéve. Ha lehet, cukor nélkül idd a kávét, mellőzve a hozzáadott tejszínhabot, vaníliafagyit!

3) Sajtok: minél hosszabb ideig érlelődik egy sajt, annál koncentráltabbá válik, magasabb a zsír- és a sótartalma is, ezért a hipertóniában érintetteknek nem ajánlott a gyakori fogyasztásuk. Hasonló a helyzet a szendvicsekbe, hamburgerekbe szánt, laponként csomagolt sajttal: nagyon finomak és csodásan megolvadnak, a sótartalmuk viszont túlzottan magas lehet!

4) Szójaszósz: ennek a keleti konyhából ismert, itthon is egyre gyakrabban használt ételízesítőnek is a legfőbb „bűne”, hogy nagyon sok sót tartalmaz. Ha tehát vérnyomásproblémákkal küzdesz, inkább ne szokj rá a használatára, és ha kínai, thai, japán étteremben jársz, érdeklődj az összetevőkről, mielőtt ételt rendelsz magadnak!

5) Édesgyökér: tudjuk, hogy ez nem egy túl gyakran fogyasztott élelmiszer, ha viszont magas a vérnyomásod, meglehetősen veszélyes lehet, ugyanis gyorsan a magasba emeli az értékeket! Megtalálható cukorkákban, teakeverékekben, likőrökben sőt egyes fogyást ígérő táplálékkiegészítőkben is. Mindig olvasd el figyelmesen ezek összetételét!

Ételek, amit magas vérnyomás esetén szabad enni

6) Leveskocka: a klasszikus leveskockák elképesztően praktikusak, hiszen nagyon sok időt és fáradozást takarítanak meg a használójuknak, magas sótartalmuk miatt azonban kedvezőtlenül hathatnak azokra, akik magas vérnyomással élnek együtt. Szerencsére ma már több márka is kínál kimondottan csökkentett sótartalmú leveskockát, inkább ezt tedd a kosaradba!

7) Füstölt lazac: a hal alapvetően nagyon egészséges, a hipertóniásoknak azonban a füstölt lazac nem jó választás. Azt nagyon jól teszed, ha gyakran teszel a tányérodra halat és tengeri herkentyűket, ahhoz pedig, hogy ne emelkedjen még tovább a vérnyomásod, frissen vett vagy mélyhűtött halból készítsd a fogásokat túlzottan sós füstölt halak helyett!

8) Felvágottak: a szalámi, a kolbász, a szalonna és társaik nemcsak sóból tartalmaznak sokat, hanem zsírból is, ezért a vérnyomásproblémákkal küzdőknek jobb kerülni ezeket. Vérnyomás szempontjából a füstölt felvágottak és virslik a legrizikósabbak, azok ugyanis még nagyobb koncentrációban tartalmaznak sót!

9) Pizza: ez egyike azoknak az ételeknek, amik rejtett sót tartalmaznak, vagyis amikor beleharapsz, egyáltalán nem az az első gondolatod, hogy hú, de sós ez az étel, mégis rengeteg nátriumot viszel vele a szervezetedbe, leginkább a pizzaszószban „bújkáló” só miatt, de ami azt illeti, a pizzatészta és a tetejére szórt sajt sem tekinthető épp sószegénynek!

10) Alkohol: az alkoholos italok túlzásba vitt és gyakori fogyasztása nagyon rosszat tehet azoknak, akik hadilábon állnak a vérnyomásukkal. Napi 1 kis pohár vörösbor kifejezetten jót tehet a szív- és érrendszer működésének, ennél többet fogyasztani azonban már ellenjavallt.

Fotó: Getty Images

Ezt láttad már?