Itt a legtutibb kenyérlángos-recept

2022. január 13.
Ha az volt az újévi fogadalmad, hogy mostantól csakis alakbarát ételeket fogyasztasz, akkor jobb, ha most ellenállsz a csábításnak, mert ez a kenyérlángos-recept annyira jól működik, hogy a végeredmény szinte abbahagyhatatlan!

Igazi karácsonyivásár-kajának számít a kenyérlángos, de egyáltalán nem kell a következő télig várnod vele, hogy ehess belőle, hiszen otthon is elkészítheted, méghozzá különösebb macera nélkül: nem kell sem hosszan dagasztani, sem gyúródeszkán nyújtani! Ebben a receptben tényleg az az egyik legnehezebb dolog, hogy kivárd, amíg megsül a kenyérlángos!

Itt a legtutibb kenyérlángos recept otthonra!

Van, aki töki pomposként vagy langallóként ismeri, a legismertebb neve valószínűleg mégis a kenyérlángos, aminek készítését videóreceptben is megnézheted. Ez a szalonnás-lilahagymás-tejfölös csoda nem olajban sül, mint a klasszikus lángos, ez azonban ne tévesszen meg: sajnos még így sem sorolható a kalóriaszegény ételek közé. Időnként azonban megengedheted magadnak, hogy ilyen bűnös ételeket fogyassz, nemde?

Különlegessége, hogy az élesztős tésztához héjában puhára főtt krumplit is kell adni, ez garantálja, hogy a tészta belül puha legyen, kívül viszont ropogósra sül, és mennyei illat járja át a lakást még akkor is, ha nem nyitogatod 5 percenként a sütőt, ami amúgy kelt tészta sütése közben is ellenjavallt, pont úgy, mint a piskótasütésnél.

Házi kenyérlángos

Hozzávalók a tésztához:

  • 50 dkg liszt
  • 1,5 dl tej
  • 2 dkg élesztő
  • 1 kk. cukor
  • 1 kk. só
  • 1 tojás
  • 2 ek. olaj
  • 3 ek. tejföl
  • 2 közepes szem burgonya héjában főzve

Hozzávalók a tetejére:

  • 4 dl tejföl
  • 20 dkg kockázott szalonna (de akár a maradék sonkát is felhasználhatod kenyérlángos sütéséhez!)
  • 2 db kisebb lilahagyma
  • 20 dkg reszelt sajt

Itt a legtutibb kenyérlángos recept otthonra!

Így készül

  1. Meglangyosítjuk a tejet, és belemorzsoljuk az élesztőt, aztán hogy örüljön és lelkesebben fusson fel, egy kis cukrot is adunk hozzá. Elkeverjük, és várjuk, hogy munkához lásson.
  2. Közben egy nagyobb tálba szitáljuk a lisztet, és hozzáadjuk az időközben kihűtött, meghámozott és lereszelt krumplit. Jöhet hozzá a tojás, a só és a tejföl, majd ha kicsit összedolgoztuk, a felfuttatott élesztő is.
  3. Ha ügyesek voltunk, egy igazán könnyen kezelhető tésztát kapunk, de ha ez várat magára, játszi könnyedséggel korrigálhatunk: ha túl lágy lenne, egy kis lisztet adunk hozzá, ha pedig túl keménynek érezzük, tejföllel lazíthatunk rajta. Letakarjuk, és meleg helyen hagyjuk egy, de inkább másfél órán át kelni.
  4. Miután ez végre letelt, előmelegítjük a sütőt 150 fokra, egy gáztepsi aljába sütőpapírt terítünk és a közepére borítjuk a tésztát. Középről indulva szépen szétterítjük úgy, hogy mindenhova egyforma vastagságban jusson belőle.
  5. Ezután már célegyenesben vagyunk: megkenjük a tetejét tejföllel (ebbe akár 1-2 gerezd áttört fokhagymát is belekeverhetünk), megszórjuk kockázott szalonnával, reszelt sajttal és lilahagymával. Betoljuk a sütőbe, aztán 15 perc után 180 fokra emeljük a sütési hőfokot.
  6. Ha szépen megpirult a teteje és kellően illatozik, az azt jelenti, hogy elkészült, felvághatjuk és tálalhatjuk a házi kenyérlángost!

Fotó: Getty A szerző felvétele

Ezt láttad már?