A legropogósabb rántott cukkini titka

2022. szeptember 25.
Lehet még tökéletesebb a rántott cukkini, mint ahogy eddig készítettük? Hering András, a Nosalty főszerkesztője kísérletet tett, hogy extrán ropogós, de belül lédús legyen rántva is a cukkini. Ráadásul új szószt is ajánl hozzá.

Ha kívül ropogós, belül pedig lédús rántott cukkinit szeretnénk sütni, kezdjük azzal, hogy vékony karikákra szeleteljük a cukkinit! Én hajszálvékonyra szeletelve nem szeretem, hiszen ekkor szinte csak a bundát érezzük sütés után, a cukkiniből csak egy papírvékony hártya marad, ezért nagyjából fél, maximum egy centiméteres szeletekre szoktam szeletelni.

Sokan a cukkini besózásával kezdik a rántott cukkini készítését, na én például sosem. Tudom, hogy a technika ilyenkor azt a célt szolgálja, hogy a sóval kiengedjük a cukkini nedvességtartalmát, de miért jó ez nekünk?! A só által kiszívott lé nagyon fog hiányozni az olajban sütés után, hiszen így egyáltalán nem lesz puha és szaftosan lédús a végeredmény. Ha sóznánk, akkor tegyünk a zsemle- vagy pankomorzsához egy csipettel, bőven megfűszerezi így is bundázáskor a zöldséget.

Semmi esetre se sózzuk be, így megőrzi nedvességtartalmát, és a bundázás, olajban sütés után is puha és húsos marad.

Ha igazán ropogós bundát szeretnénk, használjunk búzaliszt helyett kukoricalisztet, zsemlemorzsa helyett pedig pankomorzsát, ezektől lesz igazán „roppanós az élmény”. Ha a ropogósságon túl fokoznánk még az élvezeteket, szórjunk szezámmagot vagy lenmagot a zsemlemorzsánkhoz, de izgalmas textúrát és ízt ad neki, ha reszelt parmezános bundába forgatjuk a cukkinikarikákat.

rantott-cukkini-nosalty

Mártogatósként kitűnően illik hozzá a joghurt is, frissítsük fel egy kis citromlével és finomra vágott friss citromfűvel. Jó tunkolást!

Így süss ropogós és lédús rántott cukkinit!

  • A cukkiniket megmossuk (ha nem szeretjük a héját, hámozzuk is meg), majd szeleteljük őket vékony karikákra. Valaki a hajszálvékony cukkiniszeletekre, valaki a kicsit vastagabb karikákra esküszik, lédússágának titka azonban abban rejlik, hogy nem sózzuk be a felszeletelt cukkinit, így megtartja a levét, és a bundázás, sütés után is megmarad a nedvességtartalma.
  • Előkészülünk a panírozáshoz: az egyik keverőtálba szórjuk a kukoricalisztet, egy mélyebbe a felvert tojásokat, a harmadikba pedig a pankomorzsát vagy zsemlemorzsát (esetleg a kettőt keverve, én így készítettem) egy csipet sóval fűszerezve. A bundája attól lesz igazán ropogós, hogy kukoricalisztet használunk, illetve a pankomorzsa szintén a ropogóssági élményt erősíti. Forgassuk meg tehát a cukkinikarikákat a lisztben, a tojásban, végül a prézliben.

rantott-cukkini-nosalty

  • Melegítsünk egy serpenyőben napraforgóolajat, majd a bő, forró olajban aranybarnára sütjük a bundázott cukkinikarikákat. Mindig friss (tehát nem használt) olajban süssünk, hihetetlenül sokat számít a végeredmény élvezeti értékében.
  • Tegyük őket papírtörlőre, hogy a felesleges olajat felszívja, majd melegen tálaljuk petrezselymes rizzsel, vajas burgonyapürével és az elmaradhatatlan citromfüves joghurtmártogatóssal.

rantott-cukkini-nosalty

Hogyan készíts citromfüves joghurtmártogatóst?

Az alapanyagokat egy keverőtálban, habverő vagy egy villa segítségével dolgozzuk össze, majd legalább fél órára tegyük a hűtőszekrénybe. Hidegen tálaljuk, ebbe mártogassuk a rántott cukkinikarikákat.

A pontos hozzávalókért kattints a Nosalty oldalára!

nosalty-uj-logo

 

Ezt is próbáld ki!