Gluténmentes és szénhidrátcsökkentett: ilyen az isteni cukkinilasagne

2022. október 02.
Milyen, amikor a klasszikus lasagne receptjét újragondoljuk? Sok-sok zöldséggel készítette el nektek Hering András, a Nosalty főszerkesztője. A hagyományos gazdag íz viszont változatlanul maradt.

Egészséges, alacsony szénhidráttartalmú cukkinilasagne hagyományos tészta helyett cukkinirétegekkel. Klasszikus komfortélmény, de bűntudatmentes, hiszen hatalmas szeletenként mindössze 338 kalória. Próbáld ki te is a cukkinilasagnét!

De miért pont cukkini a tészta helyett?

A cukkini az uborka és a tök házasságából született zöldség, melynek íze tulajdonképpen semleges, nem tolakodó, fűszerekkel jól befolyásolható. Bátran ehetünk belőle, nem okoz puffadást, mint a rostgazdag ételek némelyike, ráadásul igen csekély az energiatartalma, így a súlycsökkentő diéták ételeiben a „tömeget adó” hozzávaló lehet. Mivel a tápértékének zöme a puha héjában rejlik, ezért szerencsésebb a zsenge, 15-20 cm-es, még puha héjú példányokat megvenni. Ezek héjastul elkészíthetők, és a magházat sem kell kikaparni. A kifejlett, 25-30 cm-es termések is ehetőek, csak ezeket meg kell hámozni. Készíthető belőle – mint a tökfélékből – főzelék, lecsó, pörkölt, pástétom, fasírozott, rakott, sült egytálétel és rántotthús-pótló, de az uborkához hasonlóan saláta, savanyúság is. Grillezve, nyárson sütve, a húsokhoz hasonlóan fűszerezve szintén kitűnő fogás.

A cukkini határozottan alacsony kalóriatartalmú zöldség (egy közepes cukkini mindössze 30 kalóriát tartalmaz), és tele van egészséges tápanyagokkal.

Nem hazudok, ennek a receptnek az elkészítése kis időbe telik, és nagyon megéri! Ez a receptúra nagyszerű módja annak, hogy több zöldséget vigyünk be az étkezésünkbe, és mivel a cukkini meglehetősen alacsony kalóriatartalmú, így elég nagy adagot is ehetünk belőle. Ha gluténmentes étrenden vagy, akkor is remek választás.

cukkini-lasagne-nosalty

A receptben szereplő hozzávalókon túl nyugodtan adhatunk hozzá egy réteg bébispenótot vagy ricotta sajtot/túrót is. Ha pedig igazán low carb verzióra vágyunk, sertés és marha helyett darált pulykahúst válasszunk! Húsmentes verzióban is elkészíthető, ekkor (értelemszerűen hagyjuk ki a húst), és fűszeres és krémes, spenótos ricottarétegeket süssünk a cukkiniszeletek közé.

cukkini-lasagne-nosalty

Így készíts cukkinilasagnét:

  • Elsőként készítsük el a soffrittót! A soffritto minden olasz (paradicsomos) ragu alapja, enélkül ne akarjon senki olasz ragut készíteni, mert a végeredmény csalódást fog okozni. Az alapja a hagyma, a sárgarépa, angol zeller (zellerszár) és fokhagyma. Reszeljük le őket egészen apróra, vagy csak egyszerűen kockázzuk fel őket, és egy késes aprítógépben daráljuk apróra. Nagyjából két evőkanál olívaolajon pirítsuk meg a finomra aprított zöldségeket (5-7 perc alatt), amikor a színük fakulni kezd, és már érezzük a pirított zöldségek illatát, meg is vagyunk a soffritto elkészítésével. Vegyük le a hőforrásról, tegyük félre egy tányérba.
  • Ugyanebben a serpenyőben fogjuk megpirítani a darált húst, ezért adjunk hozzá újabb két evőkanál olívaolajat, majd mehet be a hús (ha darált pulykahúst választunk, még alacsonyabb lesz a zsír- és kalóriatartalma, de készíthetjük darált sertés- vagy marhahússal, esetleg a kettő keverékével), magas hőfokon pirítsuk.

Ha megsült a hús, öntsük fel 1 dl száraz fehérborral, majd pár perc összeforralás után adjuk hozzá a paradicsomkonzervet és a félretett soffrittót is.

Fűszerezzük sóval, borssal, szárított oregánóval, lestyánnal, kakukkfűvel vagy bazsalikommal, majd fedő alatt közepes hőfokon főzzük össze az olasz ragut.

  • A cukkinit mossuk meg, a végeit vágjuk le. Meghámozni nem szükséges (kivéve, ha nem szeretjük a héját), majd hosszában vágjuk vékony szeletekre – én egy uborkaszeletelővel (mandolinnal) gyalultam hosszú, vékony szeletekre.
  • A tepsink alját kenjük meg egy pár csepp olívaolajjal, majd kezdődhet a rétegezés. Alulra egy réteg cukkini kerül (a cukkiniszeleteket egymás mellé fektetjük), ezt követi a ragu, majd a reszelt mozzarella. Ebben a sorrendben rétegezzük az alapanyagokat egészen addig, amíg el nem fogynak (vagy meg nem telik a tepsink), a legfelső réteg azonban mindenképpen egy réteg reszelt mozzarella legyen, amire rászórjuk a reszelt parmezánt is.
  • Tegyük 180 fokra előmelegített sütőbe (nem kell lefedni, hogy a cukkini felesleges nedvessége elpárologjon), majd körülbelül 30-40 perc alatt süssük át. Akkor lesz jó, ha tetején a sajt megpirult, a cukkini megpuhult.
  • Vegyük ki a sütőből, majd a szeletelés előtt hagyjuk hűlni legalább 10 percet, így kevésbé fog szétesni. Díszítsük friss bazsalikom- oregánó- vagy kakukkfűlevelekkel.

A pontos hozzávalókért kattints a Nosalty oldalára!

nosalty-uj-logo

Ezt is készítsd el cukkiniből!