A mák igazi fénykorát a téli időszakban éli. Általában ilyenkor kerülnek elő a mindenféle mákos finomságok, amikből egyszerűen nem lehet eleget készíteni. Ez a nagyon mákos sütemény Szilézia területéről származik, ami a mai Németország és Lengyelország területeire esett.
Az omlós tészta az alján és a tetején tényleg csak mutatóban található meg, és a főszerepet a mák kapja. Pár napig jól eláll, mert nincs benne krém. Eredetileg tojással készül, de a vaníliás pudingpor nagyon jól összefogja a sütit, és nem fog morzsálódni.
A süteményhez egy 18 centis átmérőjű tortaformát használtam.
Omlós máktorta vegánul
Hozzávalók:
A tésztához:
- 500 g búzaliszt
- 5 ek. cukor
- Fél citrom reszelt héja
- 1 csipet só
- 250 g hideg margarin
- kb. 100 ml hideg víz – lehet, hogy nem lesz szükség az egészre
- margarin és zsemlemorzsa a sütőforma előkészítéséhez
- 750 ml növényi tej – sütéshez szívesen használok zabot, szóját vagy mandulát
- 150 g búzadara
- 37 g vaníliás pudingpor
- 150 g cukor
- 300 g darált mák
- 50 g margarin
Elkészítés:
1. Az omlós tésztához egy nagy tálban összekeverjük a búzalisztet, a cukrot, a citromhéjat és a sót.
2. A hideg margarint felkockázva adjuk hozzá, és gyors mozdulatokkal dolgozzuk a lisztes keverékhez,
amíg olyan nem lesz az állaga, mint a vizes homok. Nem szabad túl gyúrni, mert nem lesz omlós.
3. Fokozatosan, kanalanként adjunk hozzá hideg vizet, és addig gyúrjuk, amíg sima és nem ragadós tésztát kapunk. Közben előkészítjük a tepsit.
4. A tészta körülbelül kétharmadát nyújtsuk ki akkora kör alakúra, hogy befedje a forma alját és oldalát.
Majd óvatosan a formába helyezzük, enyhén megnyomkodjuk, és 30 percig a hűtőben pihentetjük – ezt a lépést is érdemes megcsinálni, hogy omlós legyen a tészta. Természetesen a maradék tésztát is betesszük a hűtőbe.
5. Közben a töltelékhez a növényi tejet felmelegítjük. Hozzákeverjük a búzadarát, és 2-3 percig kislángon főzzük, amíg besűrűsödik. Hozzáadjuk a pudingport, a cukrot és a darált mákot, és folyamatosan kevergetve 4-5 percig tovább főzzük.Vegyük le a lábast a tűzről, keverjük hozzá a margarint, és hagyjuk kihűlni a tölteléket.
6. A sütőt előmelegítjük 180°C-ra (légkeveréses az ideális). A mákos tölteléket a tésztára kanalazzuk. A maradék omlós tésztát rámorzsoljuk. A tortát 50-60 percig sütjük. Ha a teteje túl sötétek kezd lenni és a közepe még ragad, akkor egy zsírpapírral fedjük le, és úgy süssük tovább.
7. Sütés után hagyjuk teljesen kihűlni, mert még ilyenkor is sokat változik az állaga.
Szöveg és fotók: Tisóczki Aliz