Ez a legolcsóbb és legfinomabb banánkenyér receptje

2022. december 01.
A banánkenyér, nemcsak olcsó, hiszen alig néhány hozzávalóra van szükségünk, de iszonyatosan finom is. Ráadásul az elkészítése is gyerekjáték.
  • Télen egyre drágábbak a gyümölcsök, hiszen véget ért a szezonjuk, ám a banánhoz ilyenkor is hozzájuthatunk.
  • Sok zöldséges adja oda ingyen a megbarnult banánokat.
  • Minél barnább banánból készül, annál finomabb a banánkenyér.

Minden szülő számára ismerős a helyzet: amikor megjelennek a barna pöttyök a banán héján, a gyerekek már garantáltan elhúzzák a szájukat, és nem hajlandók megenni. De ki biztosan nem dobjuk, hiszen még teljesen jók a gyümölcsök, ráadásul szeretnénk spórolni, hiszen minden egyre drágább. Viszont a banánkenyérhez pont az a jó, ha minél barnább, tehát érettebb egy banán. Ráadásul a banénkenyérre még egyetlen gyerek sem mondott nemet, olyan finom. 

Az is nagyon jó a banánkenyérben – amellett, hogy a leárazott, túlérett banánból süthetjük a legzamatosabb süteményt –, hogy végtelenül egyszerű elkészíteni. Csak megfelelő sorrendben össze kell kevernünk a hozzávalókat, és már süthetjük is. Közben a lakást bejárja az isteni banánkenyér illata és a sütő melege.

Ez az olcsó és egyszerű banánkenyér receptje

Hozzávalók egy kenyérformányi banánkenyérhez:

  • 3 túlérett banán
  • 1 tojás
  • 125 gramm barna cukor (fehér cukor is jó, de a barna cukor ad egy karamelles ízt a banánkenyérnek)
  • vanilincukor
  • ½ teáskanál sütőpor
  • 1 teáskanál szódabikarbóna
  • egy csipet fahéj
  • 180 gramm liszt
  • 50 gramm olvasztott vaj (elhagyható)

Elkészítése:

  1. A banánokat törjük össze egy tálban, majd keverjük habosra a tojással és a cukorral.
  2. Egy másik edényben keverjük össze a száraz hozzávalókat, majd adjuk a banános keverékhez.
  3. A végén adjuk hozzá az olvasztott vajat, de ez elhagyható.
  4. Ha simára kevertük, öntsük egy sütőpapírral bélelt kenyérformába a banánkenyér tésztáját, és 180 fokra előmelegített sütőben süssük egy órán át.

Fotó: Getty Images