- Télen egyre drágábbak a gyümölcsök, hiszen véget ért a szezonjuk, ám a banánhoz ilyenkor is hozzájuthatunk.
- Sok zöldséges adja oda ingyen a megbarnult banánokat.
- Minél barnább banánból készül, annál finomabb a banánkenyér.
Minden szülő számára ismerős a helyzet: amikor megjelennek a barna pöttyök a banán héján, a gyerekek már garantáltan elhúzzák a szájukat, és nem hajlandók megenni. De ki biztosan nem dobjuk, hiszen még teljesen jók a gyümölcsök, ráadásul szeretnénk spórolni, hiszen minden egyre drágább. Viszont a banánkenyérhez pont az a jó, ha minél barnább, tehát érettebb egy banán. Ráadásul a banénkenyérre még egyetlen gyerek sem mondott nemet, olyan finom.
Az is nagyon jó a banánkenyérben – amellett, hogy a leárazott, túlérett banánból süthetjük a legzamatosabb süteményt –, hogy végtelenül egyszerű elkészíteni. Csak megfelelő sorrendben össze kell kevernünk a hozzávalókat, és már süthetjük is. Közben a lakást bejárja az isteni banánkenyér illata és a sütő melege.
Ez az olcsó és egyszerű banánkenyér receptje
Hozzávalók egy kenyérformányi banánkenyérhez:
- 3 túlérett banán
- 1 tojás
- 125 gramm barna cukor (fehér cukor is jó, de a barna cukor ad egy karamelles ízt a banánkenyérnek)
- vanilincukor
- ½ teáskanál sütőpor
- 1 teáskanál szódabikarbóna
- egy csipet fahéj
- 180 gramm liszt
- 50 gramm olvasztott vaj (elhagyható)
Elkészítése:
- A banánokat törjük össze egy tálban, majd keverjük habosra a tojással és a cukorral.
- Egy másik edényben keverjük össze a száraz hozzávalókat, majd adjuk a banános keverékhez.
- A végén adjuk hozzá az olvasztott vajat, de ez elhagyható.
- Ha simára kevertük, öntsük egy sütőpapírral bélelt kenyérformába a banánkenyér tésztáját, és 180 fokra előmelegített sütőben süssük egy órán át.
Fotó: Getty Images