Vegán földimogyoróvajas banánkenyér

2018. március 03.

Nagy Zita, azaz a Zizi kalandjai gasztrobloggere  erre a hétvégére is egy egészséges, de mégis istenien édes finomságot hozott nektek. A múlt palacsintát sütöttünk, most jöhet a banánkenyér!

Vegán földimogyoróvajas banánkenyér

Hozzávalók egy 23 cm-es formához:
– 4 db érett banán, villával pépesre törve
– 1 bögre teljes kiőrlésű tönkölyliszt
– 1/2 bögre tönköly fehérliszt
– 1 teáskanál sütőpor
– 1 teáskanál szódabikarbóna
– 1/2 teáskanál fahéj
– csipet só
– 3 evőkanál lenmagliszt (őrölt lenmag)
– 9 evőkanál víz
– 1/3 bögre rizstej (szója-, mandula- és zabtej is használható)
– 1/3 bögre natúr földimogyoróvaj
– 1/3 bögre nádcukor
– 3 evőkanál kókuszolaj
– 1 vaníliarúd kikapart magjai
– földimogyoró, felaprítva

Egy tálkában keverjük össze a lenmaglisztet a vízzel és hagyjuk állni 6-8 percig, amíg zselés állagú lesz (ez helyettesíti a tojást). Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. A formát béleljük ki sütőpapírral.

Egy tálban keverjük össze a száraz hozzávalókat: lisztek, sütőpor, szódabikarbóna, fahéj, só. Egy másik tálban keverjük össze a nedves hozzávalókat: banánok, rizstej, földimogyoróvaj, kókuszolaj, vanília és nádcukor. Adjuk hozzá a vizes lenmagot. A nedves hozzávalókat öntsük a szárazhoz és jól keverjük el a tésztát.

Ezt öntsük bele az előkészített formába, szórjuk meg az aprított földimogyoróval, majd a 180 fokra előmelegített sütőben süssük, amíg aranybarna lesz (kb. 45-60 perc). Mielőtt kivesszük végezzünk tűpróbát, hogy a kenyér jól átsült-e.