Ez az apró ízbomba lassan kétszáz éve ékesíti a karácsonyfákat: a tizennegyedik századi Franciaországban cukorfondantból készült, majd háromszáz évvel később egy francia cukrász, Pierre-Andre Manio elvitte az édesség receptjét Németországba is. Mivel a karácsonyfát általában a nappaliban, azaz a szalonban állították fel, a ráaggatott bonbonokat elnevezték szaloncukornak. A vásárlók annak idején sok cukrászdában külön rendelést adhattak le az ízesítésre meg a selyempapír színére vonatkozóan. Természetesen nagyon drága volt ez a körülményes elkészítés, ezért előfordult, hogy meg sem ették, hanem a következő évben újra feldíszítették vele a fát. Vagy a csomagolópapírját tették el későbbre, és házi szaloncukorral töltötték meg a következő évben.
Talán nemcsak az extrémen felfelé kúszó árak, de a kézművesség fellendülése miatt is reneszánszát éli a házi szaloncukor. Az én verziómban természetesen ez is vegán módon készül, azaz nem kerül vaj vagy tejtermék a masszába. Az idei karácsonyra kétféle verziót, egy kókuszos és egy gesztenyés receptet is hoztam!
Hozzávalók 8-10 kókuszos szaloncukorhoz
- 15 dkg kókuszreszelék
- 3 ek. porcukor
- Néhány csepp növényi tejszín, hogy összeálljon a massza
- Fél tábla étcsokoládé
Elkészítés:
A porcukrot keverd el a kókuszreszelékkel, majd adj hozzá néhány csepp növényi tejszínt. Ha nagy darabokat tartalmaz a kókuszreszelék, akkor érdemesebb egy picit megdarálni, csak épp annyira, hogy még darabos maradjon, ne lisztállagú. Miután összeállítottad, olyannak kell lennie, mint a vizes homok. Ha a tenyeredben összenyomod és egyben marad a massza, akkor formázhatod. Készítsd el belőle a szaloncukrokat. Amíg felolvad a csokoládé, pihentesd a hűtőben, majd mártsd ki étcsokoládéval. A tetejét díszítsd egy csipet kókuszreszelékkel!
Hozzávalók 8-10 db gesztenyés szaloncukorhoz
- 15 dkg előfőzött gesztenye
- 1 vanília rúd kikapart belseje
- 1-2 ek. növényi tejszín
- 3 ek. porcukor
- 1 ek. kukoricakeményítő
- Fél tábla étcsokoládé
Elkészítés:
A gesztenyét turmixold össze a többi hozzávalóval. Teáskanállal adagold ki a krémet, ha túl lágy, akkor előbb pihentesd néhány percig a fagyasztóban. Majd formázz belőle hengereket, és fagyaszd tovább, ameddig vízgőz felett megolvasztod a csokoládét. Egy kanál és egy villa segítségével mártsd ki a szaloncukrokat.
Zsírpapírból vágd ki a csomagoláshoz szükséges méretet, csomagold bele a kidermedt szaloncukrokat!
Szöveg és fotók: Tisóczki Aliz