Fügechutney egzotikus fűszerekkel

2021. november 18.
A fügechutney talán az egyik legsokoldalúbban felhasználható finomság. Az elkészítése egyáltalán nem bonyolult, bár a főzési idő miatt 3 órát a fazék közelében kell lennünk, de az ízélmény miatt minden perc megéri. Bernáth Melinda, a Smarta bloggere lépésről lépésre elmagyarázza, hogyan készül.
fuge-chutney-fuszerek-recept

Mindig jó, ha lapul egy adag fűszeres chutney a kamrában, mert nagyon jól fel lehet vele dobni még a legunalmasabb ételeket is. Ha pedig valamilyen ínyenc fogásról van szó, akkor segít kiteljesíteni az ízeket.

fuge

A klasszikus fügeszezon októberben véget ér. Akkor még friss, zamatos füge szemeket lehet a bokorról szedni, amelyet akár magukban is ehetünk, de egy őszi salátába vagy amerikai zabpalacsinta mellé is tökéletes kiegészítő.

Azonban amikor vége a vénasszonyok nyarának, nem kell végleg búcsút intenünk a fügebokrunknak, október végére, november elejére még beérhet a maradék néhány szem. Ezek jellemzően kisebbek, kevésbé lédúsak, de sok füge ilyenkor még mézédes. Ezeket a kicsit csúnya, kicsit szárazabb, vagy nem csak 80-90%-ban érett fügéket is jól fel lehet használni, például remek chutney készíthető belőlük.

Extra tipp: akár gasztroajándéknak is szuper ötlet karácsonyra!

Mi az a chutney?

fuge-chutney-recept

A chutney Indiából ered, és fűszeres, gyümölcsös szószt, mártást jelent. Ez tradicionálisan friss alapanyagokból készül, de a világ nagy részén hőkezelt, fűszeres gyümölcsszószként találkozunk vele.

Állagát tekintve lehet darabos, de teljesen pürés is. Talán a darabos gyümölcslekvárhoz hasonlít a legjobban. Friss gyümölcsök közül leggyakrabban barackot, mangót, szilvát és körtét használnak. Ehhez jönnek aszalt gyümölcsök és olyan egzotikus fűszerek, amit mi leggyakrabban a mézeskalácshoz használunk. Ezeket cukorral, ecettel, citrusfélékkel, valamint hagymával és csípős paprikával összefőzik.

Mire használható a fügechutney?

fuge-chutney-sajt

A füge chutney nagyon jól passzol vadhúsokhoz, kacsához, marhahúshoz. Akár alternatívaként húsgolyó mellé is tehetünk belőle. Emellett hidegen, sajtok mellé is kínálhatjuk, de egy unalmas szendvicset is feldobhatunk vele.

Miből készül a fügechutney?

fuge-chutney-hazilag

Friss füge

Szükséged lesz hozzá friss fügére. Nem baj, ha nem túl édes, vagy apró, és kicsit kemény a külseje. Mivel rengeteg fűszerrel főzzük össze, csodás ízhatás lesz a vége. Persze legyenek benne érett szemek is, mert teljesen zöld fügéből nem lesz chutney. Én 1 kg-hoz adom meg a mennyiségeket, de akár 30 dkg fügével is nyugodtan neki állhatsz ennek a receptnek, csak akkor arányaiban annyival kevesebb alapanyagot használj mindenből. Nekem 6 db, kb. 2 dl-es üveggel lett a 1,2 kg fügéből.

Mazsola

Az egyik legkönnyebben és legolcsóbban a mazsolához juthatunk hozzá az aszalt gyümölcsök közül. Én aranymazsolát használtam, mert az volt itthon, de bármilyet választhatsz. A lényeg, hogy forró vízbe áztasd be, hogy átpuhuljon.

Alma

Az alma két szempontból is hasznos. Egyrészt ad egy enyhe savasságot és zamatos állagot, másrészt a héjában található pektin segít, hogy sűrűbb legyen a chutney.

Lilahagyma

Én imádom a hagymalekvárt is, de fügével kombinálva igazi ízorgia. Én 30 dkg-ot tettem bele, de ha te nem vagy fanatikus hagymaevő, akkor arányaiban használj kevesebbet.

Egzotikus fűszerek

Téli szezonban friss gyömbér mindig van itthon, nem is sajnáltam belőle. Érdemes frissel dolgozni, mert teljesen más zamatot kölcsönöz az ételeknek. De ha nincs kéznél, akkor gyömbérporral is helyettesítheted.

Emellett szegfűszeg, szegfűbors és fekete bors is helyet kapott a chutney-ban.

Barna cukor

Ehhez sokkal jobban passzol a barna cukor enyhén karamelles beütése, ha teheted, válaszd ezt.

Almaecet

A savak nagyon fontosak ennél az alapanyagnál. Az alamacet egyszerre hozza a savanyú és édes ízvilágot. Kár lenne mással helyettesíteni.

Hozzávalók:

  • 1 kg friss füge
  • 1 nagy fej lila hagyma
  • 200 g barna cukor
  • 200 g mazsola
  • 2 közepes alma
  • 200 ml almaecet
  • 1 citrom héja és leve
  • 5 cm friss gyömbér
  • 1/2 tk. szegfűszeg
  • 1/2 tk. szegfűbors
  • 1/2 tk. fekete bors
  • 2 tk. só
  • 2 db fahéjrúd
  • 1,5 ek. olaj

Elkészítés:

  1. A fügét megmossuk, feldaraboljuk.
  2. A lila hagymát megtisztítjuk, és apróra vágjuk.
  3. Az almát és a gyömbért apró kockákra vágjuk.
  4. A mazsolát forróvízbe áztatjuk legalább 10 percre.
  5. Az olajon kb. 6-8 perc alatt megdinszteljük a hagymát, majd a füge kivételével minden hozzávalót beleteszünk a fazékba. Közepes lángon 20 percig főzzük, időnként megkeverjük.
  6. Hozzáadjuk a fügét, elkeverjük és alacsony hőmérsékleten 2 órán keresztül főzzük, időnként megkeverjük.
  7. Ha nem találjuk elég sűrűnek és pépesnek, akkor a főzési idő végén – miután eltávolítottuk a fahéjrudakat – egy botmixerrel egy részét pürésítsük le, de ne legyen folyós, maradjanak benne gyümölcsdarabok.
  8. Steril üvegekbe forrón szedjük ki, csavarjuk rá a tetejét, és lefordítva várjuk meg, hogy teljesen kihűljön.

Szerző: Bernáth Melinda (Smarta)

Még több szuper receptért kattints a Smarta.hu-ra!

Olvass tovább!