Egyszerű, de mennyei: pasta alla norma, vagyis Szicília kedvenc tésztája

2023. január 27.
Imádjuk az olaszok egyszerű, gyors, mégis elképesztően ízes tésztaételeit – ilyen a híres pasta alla norma, vagyis a sült padlizsános tészta, ami a szicíliaiak kedvence.
pasta-alla-norma-szicilia-padlizsan-recept

Vannak olyan napok, amikor leginkább egy egyszerű, mégis ízes tésztaételre vágyunk – ezeken a napokon tökéletes választás lehet a pasta alla norma, ami egy tradicionális szicíliai fogás. Lényegében a legegyszerűbb paradicsomos tésztát turbózzák fel egy kis sült padlizsánnal, amitől nemcsak tartalmasabb és laktatóbb, de sokkal karakteresebb is lesz az étel – a padlizsán diós, földes ízével mélységet és textúrát is ad neki. 

Ha egyszerű tésztát készítünk, tényleg érdemes odafigyelni a minőségi alapanyagokra. Válasszunk jó minőségű – ideálisan olasz – tésztát, és jó sajtot: itt pecorio kerül az ételbe, de szoktak sós ricottát is morzsolni rá. Az is nagyon fontos, hogy ne kapkodjunk, hiszen egy jó paradicsomos szószhoz nem elég beledobálni a fűszereket a paradicsomlébe, türelmesen, viszonylag sok ideig kell forralnunk ahhoz, hogy tényleg összeérjenek az ízek.

Hozzávalók:

  • 4 ek. olívaolaj
  • 1 nagyobb padlizsán vékony csíkokra vágva
  • só és bors
  • 1 fej hagyma vékony szeletekre vágva
  • 3 gerezd fokhagyma összezúzva
  • 1 konzerv darabos paradicsom
  • 1 tk. szárított oregánó
  • 1/4 csésze friss petrezselyem durvára vágva
  • 1/4 csésze friss bazsalikom durvára vágva
  • 500 gramm apró tészta (például rigatoni)
  • 1/2 csésze reszelt pecorino sajt

Elkészítés:

  1. Egy nagyobb, magas falú serpenyőben hevítsük fel az olajat közepes láng felett! Dobjuk rá a padlizsánszeleteket és mindkét oldalon süssük aranybarnára őket! Tegyük félre a megsült padlizsánt, ízesítsük sóval és borssal!
  2. Ugyanabban a serpenyőben süssük a hagymát, míg megpuhul és illatozni kezd, nagyjából négy percig. Adjuk hozzá a fokhagymát is, további kevergetés mellett süsük őket nagyjából 1 percig!
  3. Dobjuk a hagymákra a paradicsomkonzervet, majd fűszerezzük oregánóval, sóval és borssal. Forraljuk egy darabig, hogy összeérjenek az ízek, nagyjából 15-20 percig.
  4. Amíg a szósz készül, főzzük ki a választott tésztánkat a dobozon található előírások szerint (lehetőleg al dentére)
  5. Tegyük vissza a padlizsánokat a szószba, majd forgassuk bele a tésztát is! Adjuk hozzá a friss petrezselymet, bazsalikomot és a sajtot is, alaposan keverjük össze! Melegen, ízlés szerint extra sóval, borssal és sajttal fogyasszuk!
Tápérték: 

748 kalória, 21 gramm zsír, 119 gramm szénhidrát, 26 gramm fehérje 22 gramm cukor

Forrás: PureWow Fotó: Getty Images

  • Cikkajánló hozzáadásaTörlésSzerkesztés