A nagyi kedvence: a legomlósabb huszárcsók receptje

2023. február 05.
Omlós, lekváros, édes, mégis egyszerű – a Nosalty elhozta neked a nagymamák kedvenc aprósüteményének receptjét. Mutatjuk, hogyan készíts tökéletes huszárcsókot!
a legomlósabb huszárcsók receptje

Gyerekkoromban az ünnepi alkalmak állandó szereplője volt a huszárcsók, amit nagymamám sokszor kétszer kellett, hogy süssön, olyan gyorsan elfogyott. A lekváros közepű, darált dióban megforgatott, omlós kekszekért érthető módon könnyű rajongani, ráadásul gyorsan elkészülnek, így akár egy borongós hétvégét is bearanyozhatunk vele.

a legomlósabb huszárcsók receptje

A legomlósabb huszárcsók receptje

Elkészítés:

A szobahőmérsékletű margarint vagy vajat fehéredésig habosítjuk a cukorral és a vanília kikapart magjaival. Amikor már világosabb és habos, hozzáadjuk a tojássárgákat, belereszeljük egy citrom héját (vagy akár narancsot is használhatunk), és alaposan elkeverjük. Hozzáadjuk a lisztet, és egynemű tésztává gyúrjuk.

A huszárcsókért könnyű rajongani

A huszárcsókért könnyű rajongani

A tésztából aztán kb. gesztenye méretű golyókat gyúrunk – ebből a mennyiségből 24-30 golyó jön ki. A golyókat sütőpapírral bélelt tepsire fektetjük, úgy, hogy egy centi legalább legyen köztük. A golyók közepét a hüvelykujjunkkal benyomjuk – ebbe a mélyedésbe jön majd a lekvár. A mélyített közepű tésztagolyókat lekenjük tojásfehérjével, majd a tojásos oldalukat belenyomjuk a darált dióba. 

Gyorsan elkészülnek, akár egy borongós hétvégét is bearanyozhatunk vele.

Gyorsan elkészülnek, akár egy borongós hétvégét is bearanyozhatunk vele.

180 fokra előmelegített sütőben 20 perc alatt készre sütjük őket, akkor jó, ha szép halvány aranybarnák. A kekszeket hagyjuk szobahőmérsékletűre hűlni, majd baracklekvárt kanalazunk a közepükbe. Azonnal is fogyaszthatjuk, de érdemes egy éjszakát pihentetni, hogy a lekvár felszíne kicsit megszáradjon.

Ha nem esszük meg mind azonnal, tegyük jól záródó dobozba, és tároljuk hűvös helyen, így akár hetekig is elállnak.

A pontos hozzávalókért kattints a Nosalty oldalára!

nosalty-uj-logo