Minden nemzetnek megvan a maga lepénykenyere, amik alapvetően eléggé hasonlítanak egymásra – az itt következő recept alapvetően egy indiai naanból indul ki, de nincs benne semmi egzotikus alapanyag vagy bonyolult fogás. A tészta egy kis kelesztést igényel, ezt mindenképpen kalkuláljuk bele: megéri a vesződség, ettől lesz a lepényünk igazán puha és szaftos. Az alábbi recept különlegessége, hogy rengeteg nyúlósra olvadó, karakteres gouda sajt kerül bele, majd frissen sülve még egy kis mézet is csurgatunk rá, így jön létre a sós-édes, izgalmas végeredmény. A házi lepénykenyér bármilyen bolti péksüteménynél sokkal jobb ötlet, szóval mindenképpen próbálkozzunk meg vele – akkor is, ha alapvetően nem szoktunk sokat sütni.
Vendégvárónak, vagy ragu jellegű, szaftosabb ételek köretének is tökéletes választás lehet!
Hozzávalók:
- 1 csésze meleg tej
- 2 evőkanál méz
- 2,5 teáskanál szárított élesztő
- 200 gramm zsíros görög joghurt
- 500 gramm finomliszt
- 1,5 teáskanál sütőpor
- 1 teáskanál szódabikarbóna
- 1 teáskanál só
- 600 gramm reszelt gouda sajt (vagy más típus, amit szeretünk)
- 5 evőkanálk szezámmag (elhagyható)
- egy kevés olvadt vaj a sütéshez
- méz a tálaláshoz
Elkészítés:
- Az élesztőt keverjük el a meleg tejjel, adjunk hozzá 2 evőkanál mézet! Hagyjuk állni 5 percet, hogy az élesztő felfusson!
- Egy nagy tálba keverjük bele a joghurtot, a lisztet, a sütőport, a szódabikarbónát és a sót! Adjuk hozzá az élesztős-tejes keveréket is. Dagasztógéppel vagy kézzel dolgozzuk össze a tésztát, majd fedjük le és hagyjuk meleg helyen duplájára kelni nagyjából 1-2 óra alatt!
- Egy kisebb tálban keverjük össze a reszelt gouda sajtot a szezámmaggal!
- A tésztából formázzunk 8 egyforma méretű tésztalabdát! Lapítsuk ki őket lepényformára enyhén lisztezett felületen, majd halmozzunk egy adag sajtot a közepükre! Hajtsuk rá a tésztát a sajtra, majd óvatosan újra nyújtsuk lepényformára!
- Egy nagy serpenyőt hevítsünk fel közepes lángon forróra! A lepénykenyerek mindkét oldalát kenjük meg egy kevés olvadt vajjal, majd helyezzük a naant a forró serpenyőbe és azonnal fedjük le a serpenyőt egy fedővel! Süssük egy percig, majd fordítsuk meg és süssük további fél-1 percig, amíg barnás foltok jelennek meg a tészta felületén!
- A naant alacsony fokozatra kapcsolt sütőben tarthatjuk melegen, ha nem tálaljuk fel azonnal – ha máris felkínálnánk, locsoljuk meg egy kis mézzel, szórjunk rá nagyszemű tengeri sót és ízlés szerint egy kis extra szezámmagot!
Forrás: HalfBakedHarvest Fotó: Getty Images