Így készül a híres-neves olasz lepénykenyér, a focaccia

2022. január 19.
Egyszerűen képtelenség betelni az olasz lepénykenyérrel, azaz a focacciával. Készítsd el bevált receptünk alapján, és meglátod, hogy igazat beszéltünk.

Előre szólunk, nincs a házi focaccia receptjében semmi bonyolult. Nincs a hozzávalók között nehezen beszerezhető alkotóelem (még az is megeshet, hogy van otthon hozzá minden, ami kell), és az elkészítése sem igényel különleges mutatványokat a konyhában. Legyen elég ideje a tésztának megkelni és kellően magas hőfokon süsd – nagyjából ez a siker titka.

Focaccia olasz lepénykenyér recept

Olaszországban mindenki ismeri és szereti a focacciát, ami még az Instát is meghódította. Nem tévedsz, ha azt gondolod, hogy rengeteg variációja létezik. A sima natúr változat mellett sülhet rozmaringgal vagy friss zsályalevelekkel a tetején, kerülhet rá koktélparadicsom, kaliforniai paprika, olívabogyó vagy cukkinikarika, tényleg csak a fantáziánk szabhat határt annak, hogyan készítsük el. Van, ahol sajtot is tesznek a tésztába, van, ahol a puhább állagért főtt krumplit is gyúrnak bele, de létezik hagymás változatban is. Nemcsak sós, de édes változata is ismert, abba mazsola, szőlő, eper vagy más gyümölcs kerül. Nem meglepő, hogy igazán népszerű a dagasztás nélkül készülő focaccia is.

Eheted magában, készülhet belőle szendvics, de mennyei kísérője lehet a sonkából, sajtból, friss zöldségekből álló hidegtálnak vagy mártogatósoknak, finom fehérborral kínálva. Olaszországban előszeretettel fogyasztják otthon, csomagolják a gyerekeknek uzsonnára, eszegetik munka után a bárokban, de a tengerpartra vagy a hegyekbe is szívesen magukkal viszik.

Házi focaccia

Hozzávalók:

  • 150 ml kellemesen meleg víz
  • 50 ml zsíros tej
  • 20 + 30 ml olívaolaj
  • 7 g szárított élesztő
  • 1 kiskanál méz
  • 300 g liszt
  • 1 nagyobb csipet só
  • nagy szemű tengeri só és 15-20 db zsályalevél a tetejére

Fpcaccia olasz lepénykenyér recept

Így készül:

  1. Egy nagyobb keverőtálba öntsünk 150 ml langyos vizet, a kissé megmelegített tejet, és keverjük bele az élesztőt. Hagyjuk állni pár percet, majd rácsorgatjuk a mézet és 20 ml olívaolajat.
  2. Hagyjuk pihenni 10-15 percig, majd szitáljuk hozzá a liszt felét, és sózzuk. Géppel vagy kézzel kezdjük el dagasztani, aztán ha szépen összeállt, jöhet a megmaradt liszt. Jó alaposan összedolgozzuk, úgy 10-15 perc alatt, amihez szerencsésebb a robotgép segítségét igénybe venni.
  3. Ruganyos tésztát kell kapnunk, amit megszórunk egy kevés liszttel, és letakarva 30 percig hagyunk kelni. Ha letelt az idő, az öklünkkel jól megnyomkodjuk (emiatt a kilapítás miatt sok helyen schiacciatának is nevezik, ami lapítottat, nyomkodottat jelent), és újabb 30 percig hagyjuk kelni.
  4. Ha ez letelt, lisztezett deszkára borítjuk, és kb. ujjnyi vastagra nyújtjuk. Jól kiolajozunk egy 25×40 cm-s sütőformát, és egyenletesen belenyomkodjuk a tésztát (nem baj, ha esetleg nem terül szét benne teljesen, sülés közben a meleg hatására elkezd majd terebélyesedni). 
  5. Ecsettel elkenünk rajta 2 evőkanál vizet, alaposan megkenjük olajjal és megszórjuk nagy szemű sóval. Ujjhegyünkkel kis mélyedéseket nyomkodunk bele, végül zsályalevelekkel díszíjük. Betoljuk a sütőbe, és zárt ajtóval újabb 1 órán át kelesztjük
  6. 220 fokos sütőben 15-20 perc alatt kap szép aranyló színt és nagyszerű állagot.

Fotó: Getty Images

Ezt láttad már?