Pofonegyszerű kenyérlángos marinált gombával

2023. január 19.
Minden nemzetnek van valamiféle lepénye vagy kenyérlángosa, hiszen olcsón elkészíthető, jól variálható ételről van szó, amit szinte mindenki szeret. Érdemes otthon is próbálkozni vele, ugyanis rengeteg izgalmas verzió létezik – az alábbi receptben például nagyon különleges, gombás feltéttel készül!

Sokan tartanak a házi tésztáktól, de a lepénykenyerek vagy kenyérlángosok elkészítése egészen biztosan nem fog gondot okozni. Egyszerű, jól kezelhető tésztákról van szó, és ami a legjobb, baromi olcsón ki tudjuk hozni őket. Ha magabiztosak vagyunk az alapreceptben, lehetőségek végtelen tárháza nyílik meg előttünk, hiszen a feltéteket már mindenki a maga ízléséhez és aktuális kedvéhez igazíhatja. Klasszikus tejfölös-hagymás, izgalmasabb, gyümölcsökkel megbolondított verziók és persze végtelen zöldséges kenyérlángos is készülhet – mi most egy marinált gombákkal készülő receptet mutatunk, amiben a marinált hagyma ad egy kis extra frissességet és textúrát!

Hozzávalók:

A joghurtos szószhoz

  • 1 csésze görög joghurt
  • 2 ek. friss lime-lé
  • 3 ek. méz
  • 1/2 tk. nagy szemű só
  • 2 gerezd fokhagyma

A pácolt hagymához

  • 1 kisebb lilahagyma nagyon vékonyra vágva (lehetőség szerint használjunk mandolint)
  • 2 ek. friss lime-lé
  • 2 tk. nagy szemű só

A lepénykenyérhez

  • 4 gerezd fokhagyma reszelve
  • 1 kisebb ujjnyi darab gyömbér reszelve
  • 2 ek. lime-lé
  • 1 ek. őrölt koriander
  • 1 ek. őrölt kömény
  • 1 tk. őrölt sáfrány
  • 1 tk. cukor
  • 1/2 tk. Cayenne-bors
  • 1 és fél csésze görög joghurt két részre osztva
  • 500 gramm gomba (lehet vegyes, vagy bármi, amit szeretünk)
  • 63 gramm teljes kiőrlésű liszt
  • 220 gramm finomliszt

Elkészítés:

  1. A joghurtos szószhoz minden hozzávalót tegyünk egy turmixba, és alaposan keverjünk össze! Tegyük félre.
  2. A pácolt hagymához forgassuk össze alaposan a hozzávalókat, és hagyjuk állni legalább 3 percig. (Ez akár előre is elkészíthető, érdemes mindig tartani a hűtőben.)
  3.  Keverjük össze a fűszereket 1 csésze joghurttal, adjunk hozzá 1 ek. olajat és 1 ek. nagy szemű sót! Adagoljunk hozzá 2 ek. vizet is, keverjünk pasztát belőle!
  4. A felszeletelt gombát alaposan forgassuk bele a fűszeres marinádba!
  5. Közben 180 gramm finomlisztet keverjünk össze a teljes kiőrlésű liszttel és a maradék 1/2 csésze joghurttal! Adjunk hozzá 1/4 tk. sót, majd 1/2 csésze vizet, és robotgép vagy a kezeink segítségével gyúrjunk egynemű tésztát belőle! Ha túl száraz, adjunk hozzá még 1 ek. vizet!
  6. Dagasszuk simára enyhén lisztezett felületen, majd gyúrjunk belőle 6 kisebb gombócot. Nyújtsunk belőlük kis lepényeket, és tegyük őket lisztezett deszkára!
  7. Közepes lángon (grill)serpenyőben süssük ki a lepényeket, míg kicsit megszenesednek! Ugyanabban a serpenyőben hevítsünk olajat, és pirítsuk le rajta a pácolt gombákat is!
  8. A meleg lepénykenyérre halmozzuk rá a gombákat, locsoljuk meg a joghurtos szósszal, majd szórjunk rá egy kevés pácolt hagymát is! Ízlés szerint friss korianderrel is megszórhatjuk!

Forrás: Bon Appétit Fotó: Getty Images