A tavaszi medvehagymaszezon apropóján kaptam az alkalmon, és friss medvehagymával, juhtúróval és sonkával gondoltam újra a magyarok kedvenc egytálételét, a rakott krumplit. Ne sajnáljuk belőle a juhtúrót és a medvehagymát, olyannyira tökéletes ízpárt alkotnak együtt, hogy húsmentes verzióban, sonka nélkül is fantasztikus végeredményt kapunk. A maradék húsvéti sonka felhasználására viszont kitűnő maradékmentő fogás is lehet.
Igaz, hogy a rakott krumpliba autentikusan burgonya, tejföl, hagyma és kolbász kerül, mi most mégis elrugaszkodtunk a recepttől: mert ugyan hogyan lenne képes arra a krémes juhtúró, a tavaszi zsenge medvehagyma vagy a (húsvéti) sonka, hogy elrontsa ezt az ízig-vérig magyaros egytálételt? Sehogy! Íme a bizonyíték!
Elkészítés:
A burgonyát mossuk meg, majd egy főzőedényben tegyük fel főni annyi enyhén sós vízben, ami ellepi. Fontos, hogy ne teljesen puhára főzzük, a burgonyák méretétől függően közepesen puhák legyenek a főzés után. Öntsük le a főzővizet, majd hagyjuk kihűlni.
A tojásokat főzzük keményre (nagyjából 10 perc alatt). Öntsük le róluk a vizet, hagyjuk kihűlni, vagy tegyük őket jéghideg vízbe. A sajtot nagy lyukú reszelőn reszeljük le, a sonkát vágjuk csíkokra vagy apróbb kockákra. A medvehagymát vágjuk, majd aprítsuk vékony csíkokra, vagy vágjuk finomra.
Ha kihűlt a burgonya, hámozzuk meg (húzzuk le a héját), karikázzuk fel. A tojásokat pucoljuk meg, szeleteljük őket karikára.
Jöhet a tepsi:
az alját kenjük ki 1 evőkanál vajjal, majd a karikára vágott krumplik felét fektessük az aljára. Ezután mehet rá egy réteg a csíkokra vágott sonkából, sorakoztassuk a tetejére a karikázott tojásszeleteket, morzsoljuk rá a juhtúró felét, majd szórjuk meg a finomra aprított medvehagyma felével.
Sózzuk, borsozzuk, locsoljuk meg egy pici olívaolajjal. Ismételjük meg a rétegezést, végül utolsó rétegként a maradék burgonyát pakoljuk rá, kenjük meg tejföllel, újra sózzuk, borsozzuk, locsoljuk meg olívaolajjal, végül szórjuk meg a reszelt sajttal.
Mehet a 200 fokra előmelegített sütőbe, 60 perc alatt süssük össze. Ha a tetején a sajt aranybarna, készen is vagyunk.
Tálalás előtt szórjuk meg plusz finomra vágott medvehagymával, és kínáljunk mellé plusz tejfölt.