Fúziós tészta, ami után minden ujjad megnyalod: készíts carbonara spagettit kimchivel

2023. március 19.
A csípős, fűszeres kimchi és a baconös carbonara spagetti találkozása – Hering András, a Nosalty főszerkesztője ezúttal egy fúziós különlegességet hozott el nekünk.
készíts carbonara spagettit kimchivel

Vannak, akik vonakodnak, és egyenesen gasztronómiai szentségtörésnek ítélik a nemzetek konyháinak fúzióját, én mégis imádok kísérletezni és új kapcsolódásokat felfedezni. Főleg, ha a végeredmény működik, és olyan izgalmas megoldást kapunk, mint ez a kimchi carbonara. Ez a recept koreai és olasz alkímia a javából: a csípős, fűszeres kimchi és a bacon összeforr a sűrű és krémes tojásos-parmezános tésztaszósszal, fűszeresebb és karakteresebb ízt ad a hagyományos carbonarának, és az eredmény hihetetlenül finom.

Hering András

Ha házilag szeretnéd elkészíteni a kimchit (amely egy ropogós állagú fermentált káposzta fűszeres, csípős és sós ízekkel), keresd meg a Nosalty legjobb receptjét az otthoni erjesztéshez. 

Hogy mi is a kimchi?

A kimchi a koreai konyhaművészet egyik legismertebb étele, a koreai étkezések elengedhetetlen része. A legfontosabb összetevő a kínai kel, a retek, a zöldhagyma és az uborka. Erjesztéssel készül. Több száz fajtája létezik, és más ételek alapját is képezheti, például készítenek belőle levest és sült rizses egytálételt. A kimchit a világ egyik legegészségesebb ételének tartják a dietetikusok, mivel kimutatták benne a tejsavbaktériumok egy fajtáját, melyet Lactobacillus Kimchii névre kereszteltek.

Elkészítés:

Egy nagyobb főzőedényben vizet melegítünk, a forrásban lévő vízhez adjuk a tésztát, majd al dentére főzzük. Szerintem só nem kell a főzővízhez, ha teszünk, akkor is csak nagyon keveset, hiszen az alapanyagok sósságától enélkül is egy ízekben gazdag tésztaételt kapunk.

Egy közepes serpenyőben közepesen magas hőfokon felmelegítjük az olívaolajat

Egy közepes serpenyőben közepesen magas hőfokon felmelegítjük az olívaolajat

Közben egy közepes serpenyőben közepesen magas hőfokon felmelegítjük az olívaolajat. Hozzáadjuk a csíkokra vágott bacont, és időnként megkeverve sütjük 5 percig, vagy amíg szép aranybarna nem lesz. Ezután hozzáadjuk az apróra vágott kimchit, és néhány percig főzzük, hogy magába szívja a szalonna ízeit is. Levesszük a tűzről, és félretesszük.A tojásokat és a sárgáját felverjük egy villával egy közepes tálban, hozzákeverjük a finomra reszelt parmezánt, és tört vagy frissen őrölt fekete borssal ízesítjük.

Az al dentére főzött tésztát egy csipesszel áttesszük a kihűlt bacon- és kimchikeverékkel teli serpenyőbe

Az al dentére főzött tésztát egy csipesszel áttesszük a kihűlt bacon- és kimchikeverékkel teli serpenyőbe

Az al dentére főzött tésztát egy csipesszel áttesszük a kihűlt bacon- és kimchikeverékkel teli serpenyőbe, a főzővizet nem öntjük ki. Beleöntjük a tojásos keveréket, alacsonyra vesszük a hőt, a csipesz segítségével pedig alaposan összeforgatjuk a hozzávalókat. Hozzáöntünk egy keveset a tésztavízből, és nagyon alacsony lángon tovább keverjük, amíg sűrű és fényes nem lesz a tojásos-kimchis emulziónk. Körülbelül 5 percet is igénybe vehet, legyünk nagyon türelmesek, ha nem szeretnénk tojásrántottát kapni végeredményként.

Kóstoljuk meg, ha szükséges, sózzuk.

Osszuk el a tésztát a tálalótányérokban. Szórjuk meg extra parmezánnal és újhagymazölddel.

A pontos hozzávalókért kattints a Nosalty oldalára!

nosalty-uj-logo