Napi receptsztori: klasszikus rakott krumpli

2020. március 21.
Főszerkesztőnk, László Krisztina elhatározta, hogy a megváltozott időkben élménnyé teszi a főzést, és a nap fénypontjává varázsolja a közös étkezéseket a családtagjaival.

Őszinte leszek, a hét végére kicsit belefáradtam a mindennapos főzésbe. Hétfőn még lelkesen pucoltam a zöldséget, klopfoltam a húst, és mosolyogva tálaltam fel délben a finom ebédet a családtagjaimnak, péntekre azonban picit alábbhagyott a lelkesedésem. Ma reggel krumplihámozás közben azon tanakodtam, vajon a nagymamám, hogyan bírta évtizedeken át a mindennapos rutint, hogy volt kedve és ereje minden nap órákat tölteni a konyhában. Valószínű, eszébe sem jutott, lehetne másként is, ő abban nőtt fel, hogy a nő helye a tűzhely mellett van. Anyukám példáját látva, aki három gyerek mellett felelős beosztásban dolgozott és csak ünnepnapokon főzött nekünk, soha nem törekedtem arra, hogy konyhatündér váljék belőlem. A megváltozott élethelyzet, a bezártság és az aggódás ébresztette fel bennem az új szeretetnyelvet, ami nem más, mint a családtagjaim napi szintű etetése, és ezzel egyidejűleg a régi családi receptek és a hozzájuk fűződő történetek megosztása. A vágy, hogy ezt megvalósítsam, még mindig megvan bennem, csak az egyéb fontos teendők mellett, nehéz úgy beosztani az időmet, hogy nyugodtan, békében fejezzem be reggel a konyhai feladatokat.

Ma azt az ételt választottam, amit sokat dolgozó anyukám szívesen készített nekünk. Amikor este nagyon éhesek voltak a gyerekek, mert ehetetlen volt aznap az iskolai menza kínálata, gyorsan összedobott egy nagy tepsi rakott krumplit. A sütőben sercegő étel finom illata betöltötte a lakást, a testvéreimmel türelmetlenül vártuk, hogy végre asztalhoz ülhessünk, és megtömhessük vele a hasunkat. Hogy siettessük az idő múlását, ilyenkor szó nélkül összepakoltuk a szobánkat, lefürödtünk, és jó gyerekek módjára együtt terítettük meg az asztalt. A rakott krumplis vacsora fegyelmező erővel bírt, jó hangulatot teremtett az asztalnál.

Íme a klasszikus rakott krumpli receptje!

Hozzávalók 4 főre:

1,5 kiló burgonya
25 deka csabai szárazkolbász
8 db főtt tojás
40 deka tejföl
2 deka vaj
25 deka reszelt ementáli sajt
só ízlés szerint

Elkészítése:

A burgonyát héjában megfőzzük, ha kész, megpucoljuk. A tojásokat is keményre főzzük, majd megtisztítjuk a héjuktól. Egy 26×18 cm nagyságú sütőformát kivajazunk, és a vékony karikákra vágott burgonyával kibéleljük. A krumplirétegre jön rá a szintén felkarikázott tojásból és kolbászból álló réteg, amire ráöntjük a tejföl felét. Megismételjük a rétegezést, a legvégén az étel tetejére rászórjuk a sajtot. 200 fokon kb. 50 percig sütjük, ez idő alatt jól összesülnek az ízek.

Fotó: Getty Images