Ezzel a módszerrel lesz szaftos és omlós a húsvéti sonka – Recepttel!

2023. április 04.
Húsvét reggelén nem hiányozhat a terített asztalról a húsvéti sonka. Nem csak a kezdő háziasszonyoknak gyűlhet meg azonban a baja a sonkafőzéssel. A módszerünkkel azonban biztosan mindig szaftos és omlós lesz a sonka.
Elronthatatlan recept a legszaftosabb húsvéti sonkához
  • Sós kalács, torma és húsvéti sonka – ez a három étel nem hiányozhat a tojás mellől a húsvéti reggelinél az asztalról.
  • A sonkafőzés alapvetően nem bonyolult, ha tisztában vagyunk néhány alapvető dologgal.
  • A lényeg, hogy tudjuk, milyen sonkát főzünk és ne féljünk a kuktától!

Friss, foszlós, sós kalács, főtt tojás, torma és húsvéti sonka nélkül nem igazi a húsvétvasárnap. A sonkafőzés alapvetően nem bonyolult, ha tisztában vagyunk néhány alapvető dologgal. Mutatjuk, mik a legfontosabb tudnivalók a húsvéti sonkafőzéssel kapcsolatban! Ráadásul egy bombabiztos receptet is adunk a szaftos és omlós húsvéti sonkához.

Legyünk tisztában a sonkánk típusával!

Nem minden sonka egyforma, ezért nagyon fontos tudnunk, milyet vásároltunk a húsvéti reggelihez. Alapvetően három típust találhatunk meg a boltokban. Ezek a leggyakrabban előfordulók húsvéti sonkaként:

  • Főtt sonka: ezt a sötétrózsaszín sonkát már nem kell külön megfőznünk, fogyasztásra készen árusítják. Van ugyan olyan típusa, melyet csak előfőztek, és igényel némi hőkezelést, de pont ennél a típusnál kell legjobban ügyelnünk arra, hogy ne főzzük túl, mert túl száraz lesz a végeredmény.
  • Főtt, füstölt sonka: ez a típus hasonlóan viselkedik a sima előfőzött sonkához, annyi csupán a különbség, hogy meg is füstölték a húst. Ha túlfőzzük, elveszítheti a füstös zamatát is.
  • Friss sonka: ahogy a neve is mutatja, ezt a sonkát meg kell főznünk, mielőtt a húsvéti asztalra kerülne. Ez a tradicionális ünnepi sonka.

150 gramm sonkával tervezzünk egy főre

Nagy kérdés, mennyi húsvéti sonka kell, mennyi lesz elég az egész családnak. Nagyjából 150 grammal kalkulálhatunk fejenként, vagy 110 gramm körül, ha csont nélküli sonkát vásárolunk. 

Szerencsére akkor sem kell aggódnunk, ha mégis túlméreteztük a húsvéti sonkát. Az ünnep után sonkamentő receptekkel felhasználhatjuk más fogásokhoz.

Főzzük kuktában a húsvéti sonkát!

A kukta (elektromos és hagyományos változata egyaránt) reneszánszát éli az utóbbi években. Érdemes megbarátkoznunk vele, mivel rengeteget spórolhatunk a használatával. Mivel minden étel hamarabb elkészül benne, ráadásul melegíteni sem kell annyit, így töredékébe kerül például a húsvéti sonkafőzés is.

Kuktában gyorsabban elkészül a húsvéti sonka

Kuktában gyorsabban elkészül a húsvéti sonka

Az alacsony hőfokon történő lassú melegítés sokkal kíméletesebben hőkezeli a sonkát, így sokkal omlósabb lesz a végeredmény, ráadásul a kiszáradástól sem kell tartanunk. Ezzel a módszerrel 5-6 óra alatt készül el a sonka. Egyetlen hátránya, hogy túl nagy méretű sonkát nem tudunk beletenni a leggyakrabban használt méretű kuktába.

Tuti recept a szaftos húsvéti sonkához

Ahogy ígértük, mutatunk egy bombabiztos, elronthatatlan sonkareceptet is, amivel garantáltan tökéletes húsvéti sonkát tehetünk az ünnepi asztalra.

  1. A nyers sonkát attól függően, mennyire sós, egy éjszakán vagy egy napon át áztassuk. Szerencsés, ha közben néhányszor lecseréljük a vizet. A sonka ezáltal veszít a sósságából és puhább lesz.
  2. Tiszta, hideg vízben, amennyi ellepi, lassú tűzön, fedő alatt tegyük fel főni a sonkát.
  3. A főzővizet tetszés szerint fűszerezhetjük: kerülhet bele vöröshagyma, fokhagyma, egész fekete bors, babérlevél, borókabogyó. Az ínyencek fahéjjal és csillagánizzsal tehetik ízletesebbé a sonkát. A lényeg, hogy sót még véletlenül se tegyünk a húsvéti sonka főzővizébe!
  4. Egy 1,5 kg-os sonka esetében úgy 2-2,5 órával számoljunk a sonkafőzés során.
  5. Ha kész, vegyük le a tűzről és hagyjuk a saját levében kihűlni a húsvéti sonkát.

Forrás: The Kitchn, Nosalty Fotó: Getty Images