Így készül a világ legpuhább vajas kiflije

2023. július 16.
Nem kell többé pékségbe rohangálnod, ha a reggelidhez pihe-puha vajas kiflire vágynál - a Nosalty receptjének köszönhetően mostantól otthon, te magad is elkészítheted.
Így készül a világ legpuhább vajas kiflije

Sokszor, ha belépünk egy pékségbe, elsőre teljesen elbizonytalanodhatunk a széles kínálat láttán – ilyenkor beüt a bőség zavara, és csak állunk-állunk a sorban, azon tanakodva, ugyan mit is vegyünk magunknak reggelire, uzsonnára. Persze logikus választás lenne bármi: az ízes levelek, kakaós és fahéjas csigák, túrós batyuk, sajtos pogácsák mind hívogatóak lehetnek. Mégis, talán az egyik legjobb választás, ami bármilyen alkalommal megállja a helyét: az egyszerű, szerény vajas kifli. Mindegy, hogy tojáshoz esszük, vagy felvágottakkal, egyszerűen vajazva vagy sós paradicsomgerezdek társaságában, esetleg kávéba, kakaóba mártva – a vajas kifli széles mosolyt húz még a leggondterheltebb arcra is.

No, de jöjjön a lényeg: mit szólnánk ahhoz, ha a kedvenc péksüteményünkért nem kéne egy tapodtat sem mozdulnunk? Ha nem kéne érte kiszaladni a sarki pékségbe, hanem otthon, a saját konyhánkban is elkészíthetnénk?

Mit szólnánk továbbá ahhoz, ha a recept pofonegyszerű lenne, minimális munkaigénnyel, mégis fantasztikus, utánozhatatlan végeredménnyel?

Mert pont egy ilyen recepttel van dolgunk: a kis kiflik tésztája nagyjából 20 perc alatt összeáll, utána már csak egy éjszakát kell várnunk arra, hogy kisüthessük a holdacskákat. Mire másnap felkelünk, a tészta csodásan megkelt állapotban vár majd minket a hűtőben – egy rövid formázást és sütést követően pedig már fogyaszthatjuk is a friss, gőzölgő kifliket. Hát nem csodálatos?

Így készül a világ legpuhább vajas kiflije

Így készül a világ legpuhább vajas kiflije

Készítsünk ragyogó vajas kifliket!

A hideg tejet és vizet öntsük egy dagasztótálba, szórjuk bele az élesztőt és a cukrot. Kavarjuk össze, hogy az élesztő felolvadhasson. Szórjuk bele a kenyérlisztet és a sót, majd kezdjük el dagasztani. Amikor már egészen sima, akkor adjuk hozzá a puha vajat, amivel dolgozzuk tovább homogénre.

Tegyük egy kiolajozott tálba a tésztát, fedjük le légmentesen, és tegyük be a hűtőbe éjszakára lassan kelni. Másnap reggel a megkelt tésztát borítsuk ki a tálból, és vágjuk fel 8 egyenlő részre. Nyújtsuk ki hosszú, szimmetrikus háromszög alakúra őket, kb 0,5 cm vastagon. A rövidebbik oldala legyen felénk, amit aztán kezdjünk el szorosan feltekerni. Amikor teljesen feltekertük a kiflit, kissé gyúrjuk át bentről kifelé haladva, végül formázzuk meg.

Így készül a világ legpuhább vajas kiflije

Amikor teljesen feltekertük a kiflit, kissé gyúrjuk át bentről kifelé haladva, végül formázzuk meg

Tegyük sütőpapírral kibélelt tepsire, egy kevés vízzel fújkáljuk le. Hagyjuk 20-30 percet pihenni, majd dobjuk be az előmelegített sütőbe. Érdemes az első tíz percben gőz alatt sütni, hogy szép fényes legyen a kérge. Amikor megsültek szép pirosra, akkor azonnal kenjük le olvasztott vajjal őket. Ez fogja megadni nekik az igazán ragyogó, fényes kérget.

A pontos hozzávalókért kattints a Nosalty oldalára!

nosalty-uj-logo