Nyári süteményálom: túróval és áfonyával töltött ökörszem

2023. július 09.
Hogy milyen süti az ökörszem? Puha és porcukros, egy valódi süteményálom! A Nosalty segítségével most otthon is játszi könnyedséggel elkészíthetjük.
Nyári süteményálom: túróval és áfonyával töltött ökörszem

Az ökörszem egy Kelet- és Közép-Európában népszerű péksütemény, amellyel talán már itthon is találkozhattunk. Csehországban, Lengyelországban és Szlovákiában rengeteg pékség pultjában láthatjuk őket mosolyogni, általában túróval, mákkal vagy valamilyen gyümölccsel, lekvárral töltve. Persze, ha épp nagyon vágyakozunk a kerek, puha édességek iránt, otthon is játszi könnyedséggel megalkothatjuk őket, főleg egy biztos recept birtokában. Most pedig pont egy ilyen következik. Micsoda szerencse!

Így készítsd el

A lisztet, a porcukrot és a sót a robotgép keverőüstjébe tesszük. A langyos tejet elkeverjük az instant élesztővel, és hozzáöntjük a lisztes keverékhez. Majd hozzáadjuk a tojások sárgáját is. Elkezdjük összedolgozni, majd mikor a tészta kezd összeállni, hozzáadagoljuk a puha vajat kb. 3 részben. Miután a vaj is belekerült, egy jó 15 percig dagasztjuk robotgéppel (vagy kézzel). Az elkészült tésztát letakarva, meleg helyen 50-60 percet kelesztjük, eközben elkészítjük a tölteléket. Ehhez nemes egyszerűséggel az összes hozzávalót (az áfonya és a lekvár kivételével) egy tálkában simára keverjük.

Nyári süteményálom: túróval és áfonyával töltött ökörszem

Az elkészült tésztát letakarva, meleg helyen 50-60 percet kelesztjük, eközben elkészítjük a tölteléket.

Kelesztés után a tésztát kb. 1 centi vastagra nyújtjuk és egy 8/10 centi átmérőjű pogácsaszaggatóval (ha nincs, pohárral vagy bögrével) kör alakúra szaggatjuk. Az így kapott tésztakorongok közepét kiskanállal benyomkodjuk, egy viszonylag nagy mélyedést formázva, de a tésztának körben maradjon egy kis pereme.

Nyári süteményálom: túróval és áfonyával töltött ökörszem

A mélyedésekbe adagoljunk a lekvárból egy teáskanállal,

A mélyedésekbe adagoljunk a lekvárból egy teáskanállal, majd erre jöhet egy-egy jó nagy evőkanál töltelék. Végül a töltelékbe nyomkodjunk 3-4 szem áfonyát. A megtöltött tésztákat tegyük sütőpapírral bélelt tepsire, kenjük körbe felvert tojássárgájával, majd sütés előtt még letakarva kelesszük 20-25 percig.

Nyári süteményálom: túróval és áfonyával töltött ökörszem

Végül a töltelékbe nyomkodjunk 3-4 szem áfonyát

Ezalatt melegítsük elő a sütőt 190 fokra. Kenjük meg még egyszer a tésztát tojássárgájával, majd süssük a sütőben kb. 25 percig, ahol duplájára nő és közben szépen megbarnul.

Sütés után, még langyosan szórjuk meg finoman porcukorral, és már tálalhatjuk is.

A pontos hozzávalókért kattints a Nosalty oldalára!

nosalty-uj-logo