Pofonegyszerű mazsolás Garibaldi keksz

2023. augusztus 10.
Ropogós keksz percek alatt, alig néhány hozzávalóból? A válasz a Garibaldi keksz, amit bloggerünk, Tisóczki Aliz ezúttal vegán verzióban készít el.

A mostanra már hangzatos nevet kapott Garibaldi kekszet eredetileg a nem túl étvágygerjesztő „legyes kekszként”, sőt, „döglött legyes kekszként” ismerték – ezeket a neveket a tésztában megbújó mazsoladarabok miatt aggatták rá. A háziasszonyok a kiábrándító név ellenére is szívesen sütötték, hiszen kevés hozzávaló kell hozzá, és egy kevés aszalt gyümölcshöz is viszonylag könnyen hozzáfértek. Na de honnan kapta hősi nevét ez a keksz? Attól függ, kit kérdezünk! Az angolok számára a keksz neve egy jeles eseményre emlékezve változott Garibaldira, amikor is 1854-ben Angliába látogatott a tábornok. A kanadaiaknak valószínűleg a British Columbiában található Garibaldi-tó jut eszébe. Az amerikai a Csendes-óceán északkeleti részén található élénk narancssárga halakra, az olaszok pedig ismét csak a tábornokukra, Garibaldira gondolnak.

Ezúttal az egyszerű, ropogós édesség vegán verzióban készül el, ami szerencsére sem az ízélményből nem von le, de még az elkészítési folyamat bonyolultságához sem ad hozzá. Mutatjuk a receptet!

Hozzávalók:

(Kis mennyiséghez kalkuláltam, annyihoz, ami még aznap elfogy, mert úgy az igazi, ha ropogós marad)

  • 130 g liszt 
  • 50 g margarin 
  • 40 g cukor 
  • negyed teáskanál sütőpor (ha túl sokat teszel bele, nem lesz ropogós keksz)
  • 2 teéáskanál növényi joghurt, vagy növényi tej, csak annyi, hogy összeálljon a tészta 
  • egy csipet só 
  • kevés fahéj 
  • egy jó nagy marék mazsola a közepébe 
  • juharszirup és még egy kevés tej a tetejére

Elkészítés:

1. A sütőt melegítsük elő 180 fokra!

2. Szitáljuk át a lisztet, keverjük bele a sütőport, a csipet sót, a cukrot és a fahéjat!

3. A hideg margarint tökgyalun gyaluljuk hozzá és morzsoljuk el a liszttel! Adjunk hozzá egy kevés növényi joghurtot vagy tejet, hogy összeálljon a tészta! Dolgozzunk gyorsan, mivel minél tovább gyúrjuk, annál kevésbé lesz omlós a kekszünk.

4. Csomagoljuk be és hagyjuk fél órát pihenni a hűtőben!

5. A tésztát nyújtsuk fél centi vastagra, az egyik felét szórjuk meg az átmosott mazsolával, majd hajtogassuk rá a másik felét! Vágjuk a tésztát téglalap alakúra, majd kenjük le a süti tetejét növényi tej és juharszirup keverékével! 15 perc alatt süssük készre a süteményt!

Szöveg és fotók: Tisóczki Aliz

Ha tetszett Aliz receptje, 

vásároljátok meg receptgyűjtő füzetét!

Cikkajánló hozzáadásaTörlésSzerkesztés