Mivel én kevésbé szeretem a paprikát, a cukkiniből készült lecsó lett az én lecsóm. Kevés paradicsom, kevés zöldpaprika mellett sok cukkiniből készítjük vörös- és lila hagymával, fokhagymával, szaftosan-lédúsan. Tojás helyett én morzsolt fetasajtot szórok rá tálaláskor, a friss bazsalikomlevéllel és petrezselyemzölddel pedig a francia ratatouille és az izraeli shakshuka ízeinek fúzióját hozza el a tányérunkra. A cukkinilecsó lényege, hogy (a klasszikus magyar lecsókhoz képest) kevés paprika és paradicsom mellett lédús cukkiniből főzzük. A nyári szezonban választhatunk hozzá sárga cukkinit és sárga koktélparadicsomot, így még színesebb egytálételt kapunk.

Hering András
Elkészítés:
A hagymákat és a fokhagymát megtisztítjuk, félbe, majd közepesen vékony szeletekre vágjuk őket. A zöldpaprikát megmossuk, félbevágjuk, majd kicsumázzuk, és vékonyra szeljük. A cukkiniket megmossuk, félbevágjuk, majd nagyjából 1 cm-es félkarikákra szeleteljük őket. A koktélparadicsomot is megmossuk, majd félbevágjuk őket.

Cukkinilecsó, a legfinomabb nyárzáró fogás
Egy nagy vasedényben vagy nagyobb főzőedényben olívaolajat melegítünk, majd beletesszük a hagymákat, közepes lángon átpirítjuk őket. Hozzáadjuk a cukkinit és a vékonyra szeletelt zöldpaprikát, majd közepes lángon, sűrűn, de finoman kevergetve főzzük/pirítjuk.

Hozzáadjuk a cukkinit és a vékonyra szeletelt zöldpaprikát
Nagyjából 15 perc után hozzáadjuk a felezett koktélparadicsomokat és a darabolt konzervparadicsomot, megszórjuk egy csipet borsikafűvel vagy kakukkfűvel, hozzátépünk pár levél friss bazsalikomot (ez opcionális, ha nem a klasszikus ízeket kedveljük), ízlés szerint sózzuk, őrölt fekete borsozzuk.

Ízlés szerint sózzuk, őrölt fekete borsozzuk
Víz nem szükséges hozzá (a cukkini és paradicsomok is bőséges nedvességet engednek ki főzésük során), de ha kevésnek érezzük, akkor 1/2-1 dl vizet önthetünk alá, majd tovább forraljuk. További 10-15 percig főzzük, amíg a zöldségek még feszesek maradnak, de belül már puhára főnek.
Tálaláskor csíphetünk rá további bazsalikomleveleket vagy friss petrezselyemzöldet, és megszórhatjuk morzsolt fetasajttal.
Friss kovászos kenyérrel vagy bagettel tálaljuk!