5 retró recept, amivel felidézhetjük a gyerekkor ízeit

2022. március 12.
Néha jólesik a távoli tájak ízei után visszanyúlni a gyerekkori kedvenceinkhez! Jöjjenek a menza, a retró vendéglők és a nagyi konyhájának sztárjai!

A magyar nemzeti szendvicsünk

A rántott húsos szendvics egy olyan költemény, ami életünk különböző pontjain kísért minket. Ott volt, amikor a hosszú vonatúton, félúton a Balaton felé megéheztünk, amikor egy lyukasórában hangosan megkordult a gyomrunk, vagy amikor biztosak voltunk benne, hogy nem tudjuk végigülni néhány falat nélkül a Hamlet második felvonását.

Menzakedvenc

Áldott volt az a nap a menzán, amikor finom, édes borsófőzelék és formás fasírt volt a menü! Ennél már csak a csokiöntetes piskóta és az édes paradicsomleves betűtésztával volt nagyobb sláger.

Puha és krémes

Mi lehet jobb karácsonyi desszert egy csokis fatörzsnél? Sok csokis fatörzs! És a legjobb, hogy ezekből a miniatűr változatokból lelkiismeret-furdalás nélkül megehetünk egy teljes rudat, aztán még egyet, és még egyet… De nyugi, csak a mérete más, az íze pont olyan, mint a gyerekkori emlékeinkben: könnyű, kakaós piskóta és selymes krém találkozása.

A szent vasárnapi menü

Igazi velős csonttal készült húslevessel kezdünk, aztán ropogós csirkecomb és petrezselymes újkrumpli készül! Összefutott a nyál a szánkban…

Március 15-én kötelező

A Kossuth kifli Kossuth Lajosról kapta a nevét, a félhold alakú, eredetileg mandulával meghintett süteményt ugyanis a pénzügyminiszter előszeretettel fogyasztotta a pozsonyi országgyűlési ülések után. 19. századi süti – ez aztán a retró!

Kiemelt fotó: Fortepan/ Bauer Sándor