Mindenki tudja, hogy a ropogós, zöldfűszeres grissinikből vagy a nagyi által kisütött sajtos rudakból szinte akármennyit el lehet tüntetni, ha azonban szeretnél egy kicsit jobb lelkiismerettel ropogtatni, próbáld ki ezeket a karfiolos rudacskákat! A karfiolhoz szuperül passzolnak a karakteres sajtok, ezért ebbe kétféle – mozzarealla és parmezán – is kerül, emellett csak tojás fogja össze a „tésztánkat”. A végeredmény így nemcsak egészségesebb lesz, de ráadásként gluténmentes is, így a gluténérzékenyeknek is nagyszerű választás lehet.
Ne riadjon vissza a recepttől az sem, aki nem rajong a főtt karfiol ízéért – a karfiol sütés közben egészen más, diós-földes karaktert kap, ráadásul a sajt is csodásan kiegészíti. Bátran állítjuk, hogy ezeket a ropogós rudacskákat még a legelvetemültebb karfiolszkeptikusok is imádni fogják.
Hozzávalók:
- 1 fej karfiol rózsákra szedve
- 2 gerezd fokhagyma
- 1/3 csésze reszelt mozzarella
- 1/3 csésze reszelt parmezán
- 2 tojás enyhén felverve
- 1 tojásfehérje
- 1 evőkanál friss kakukkfű felaprítva
- 1 evőkanál friss rozmaring felaprítva
- só és bors
- 2 evőkanál olívaolaj
Elkészítés:
- A sütőt melegítsük elő 220 fokra, béleljünk ki egy tepsit sütőpapírral!
- Aprítógépben őröljük finommá a karfiolt és a fokhagymát, majd öntsük egy nagy tálba és adjuk hozzá a mozzarellát, a parmezánt, a tojásokat és a tojásfehérjét, majd a friss fűszernövényeket! Alaposan forgassuk össze, ízesítsük sóval és borssal!
- Nyomkodjuk bele a masszát egy tepsibe, a tetejét kenjük meg olívaolajjal! Süssük 25-30 percig, míg aranybarna nem lesz!
- Mikor megsült, hagyjuk 5-10 percig hűlni, majd vágjuk rudakra a „tésztát”! Kínáljuk kedvenc mártogatósunkkal!
Forrás: PureWow Fotó: Getty Images