Készíts mennyei sajtos karfiolrudacskákat!

2023. október 05.
Ezek a mennyei, sajtos rudacskák nemcsak egészségesek, de még gluténmentesek is, szóval felejtsd el a klasszikus verziót és válts át erre a karfiolos receptre!

Mindenki tudja, hogy a ropogós, zöldfűszeres grissinikből vagy a nagyi által kisütött sajtos rudakból szinte akármennyit el lehet tüntetni, ha azonban szeretnél egy kicsit jobb lelkiismerettel ropogtatni, próbáld ki ezeket a karfiolos rudacskákat! A karfiolhoz szuperül passzolnak a karakteres sajtok, ezért ebbe kétféle – mozzarealla és parmezán – is kerül, emellett csak tojás fogja össze a „tésztánkat”. A végeredmény így nemcsak egészségesebb lesz, de ráadásként gluténmentes is, így a gluténérzékenyeknek is nagyszerű választás lehet.

Ne riadjon vissza a recepttől az sem, aki nem rajong a főtt karfiol ízéért – a karfiol sütés közben egészen más, diós-földes karaktert kap, ráadásul a sajt is csodásan kiegészíti. Bátran állítjuk, hogy ezeket a ropogós rudacskákat még a legelvetemültebb karfiolszkeptikusok is imádni fogják.

Hozzávalók:

  • 1 fej karfiol rózsákra szedve
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1/3 csésze reszelt mozzarella
  • 1/3 csésze reszelt parmezán
  • 2 tojás enyhén felverve
  • 1 tojásfehérje
  • 1 evőkanál friss kakukkfű felaprítva
  • 1 evőkanál friss rozmaring felaprítva
  • só és bors
  • 2 evőkanál olívaolaj

Elkészítés:

  1. A sütőt melegítsük elő 220 fokra, béleljünk ki egy tepsit sütőpapírral!
  2. Aprítógépben őröljük finommá a karfiolt és a fokhagymát, majd öntsük egy nagy tálba és adjuk hozzá a mozzarellát, a parmezánt, a tojásokat és a tojásfehérjét, majd a friss fűszernövényeket! Alaposan forgassuk össze, ízesítsük sóval és borssal!
  3. Nyomkodjuk bele a masszát egy tepsibe, a tetejét kenjük meg olívaolajjal! Süssük 25-30 percig, míg aranybarna nem lesz!
  4. Mikor megsült, hagyjuk 5-10 percig hűlni, majd vágjuk rudakra a „tésztát”! Kínáljuk kedvenc mártogatósunkkal!

Forrás: PureWow Fotó: Getty Images