Mennyeien krémes sült krumplis karfiolleves

2023. szeptember 14.
Imádjuk a laktató, gazdag krémleveseket, hiszen gyorsan és egyszerűen elkészülnek, és jó előre nagy adagot készíthetünk belőle. Most a legkrémesebb karfiolleves receptjét hoztuk el nektek, amit a sütőben sült krumpli tesz igazán karakteressé!

A krémlevesek az őszi-téli szezon jolly joker ételei: gyorsan és egyszerűen elkészíthetjük őket, telepakolhatjuk kedvenc zöldségeinkkel, így vitamindús és egészséges, mégis ízletes fogásokat készíthetünk. Az egyik legkedveltebb leveszöldség a karfiol, ami nemcsak nagyon egészséges, de zöldes, karakteres ízével kifejezetten ízletes is, ráadásul nagyon jól működik ebben a krémes állagban. A sütőben sütött krumplitól nemcsak gazdagabb ízű, de laktatóbb is lesz ez a klassz krémleves, amit végül izgalmas toppingokkal, például ízlés szerint sült baconnel, tejföllel és/vagy egy kis reszelt cheddar sajttal egészíthetünk ki. Mi természetesen az összeset ajánljuk a teljes ízélményhez!

Ez az őszies hangulatú krémleves tökéletes lehet ebédre vagy akár vacsorára is, ha pedig még mindig nem érezzük elég tartalmasnak, készítsünk hozzá egy kis ropogós fokhagymás pirítóst is!

Hozzávalók:

  • 4 vastagabb szelet bacon (vagy más szalonna)
  • 2 hagyma apróra vágva
  • só és bors
  • 2 nagyobb sütni való burgonya
  • 1 közepes fej karfiol rózsákra szedve
  • 2 l csirke alaplé
  • a tálaláshoz egy kevés tejföl, friss snidling és reszelt cheddar sajt (opcionális)

Elkészítés:

1. A krumplikat alaposan tisztítsuk meg, majd locsoljuk meg egy kevés olívaolajjal és előmelegített sütőben süssük puhára őket!

2. Közben vegyünk egy nagyobb fazekat és tegyük közepes láng felé. Tegyük bele a szalonnát és pirítsuk egy kicsit, míg kisül a zsírja, mindkét oldalán – nagyjából 8-12 perc alatt. Vegyük ki a ropogósra sült szalonnát, tegyük félre!

3.  Dobjuk a zsírra a hagymát, sózzuk, borsozzuk és kavargassuk, míg a hagyma üvegesre pirul.

4. A megsült krumplikat vágjuk fel, majd dobjuk a hagymára, adjuk hozzá a rózsákra szedett karfiolt is! Öntsük rá a zöldségekre az alaplevet, majd főzzük kevergetés mellett 15-20 percig!

5. Botmixer vagy turmix segítségével pürésítsük krémesre a levest, szükség esetén ízesítsük még sóval és borssal! Tálaláshoz morzsoljuk rá a felaprított sült bacont, reszeljünk rá cheddar sajtot, adjunk hozzá tejfölt és apróra vágott friss snidlinget! Melegen fogyasszuk!

Forrás: PureWow Fotó: Getty Images