Íme a tökéletes melegszendvics borús őszi délutánokra

2023. november 12.
Nem igényel sokféle hozzávalót, gyorsan elkészül, a végeredmény pedig ropogós és ízletes. A Nosalty ezen a héten egy valódi amerikai finomság, a Tuna Melt receptjét hozta el nekünk.
Íme a tökéletes melegszendvics borús őszi délutánrokra

A Tuna Melt története

Az Egyesült Államokban a tonhal (konzerv) körülbelül száz évvel ezelőtt vált igencsak népszerűvé. A szóban forgó tonhalas melegszendvics pedig a legenda szerint az 1960-as években véletlenül született Charlestonban, Dél-Karolina államban, a híres Woolworth’s nevű vendéglőben. Úgy történt, hogy a szakács nem vette észre, hogy egy nagy adag tonhalsaláta ráborult a grillen sülő cheddar sajtra. Ahelyett, hogy kidobta volna, a gurmé szakács felfedezte, hogy ez az ízkombináció bizony eszméletlen finom.

Elvileg tehát ennek az apró kis véletlennek köszönhető az ínycsiklandó tonhalas olvasztott sajt ötlete, amit később két szelet fehér kenyér közé sütöttek, s így vált melegszendviccsé. Talán soha nem fogjuk megtudni, hogy ez az eredettörténet valóban igaz-e, de az nem titok, hogy a Tuna Melt az egyik legklasszikusabb amerikai éttermi étel.

Íme a tökéletes melegszendvics borús őszi délutánrokra

A Tuna Melt az egyik legklasszikusabb amerikai éttermi étel

Világjáró szendvics

Ez a recept nálunk kevésbé ismert, viszont bejárta az egész világot, és még néhány tonhalgyűlölőt is meggyőzött! A spanyoloknál ugye ott van a tonhalas bocadillo (bagett szendvics), amit sherryecettel ízesített piquillo (étkezési) paprikával gazdagítanak, a franciáknál pedig a pan bagnat, ami egy jól megpakolt szendvics, amit szinte szétáztatnak a nedves hozzávalók. Az amerikai halas szendvics azonban inkább a takarékosságról és a kényelemről szól: nincs is még egy étel, amely jobban megtestesítené az amerikaiak munkásosztálybeli szellemiségét, mint egy ízletes, ám szerény tonhalas szendvics.

Íme a tökéletes melegszendvics borús őszi délutánrokra

A kenyerek oldalait jól megvajazzuk

Eredetileg a recept apróra vágott bébi savanyú uborkát (cornichont) és magos mustárt ad a konzerves tonhalhoz. Az érlelt sajt és a minőségi kenyér pedig elengedhetetlen, mint egy jó melegszendvicsnél általában. A mi verziónknak a kulcsa a krémes tonhalsaláta, amibe tettünk majonézt, zellert, lila hagymát, petrezselymet és citromhéjat, hogy igazán ízletes legyen. Önmagában is szuperfinom, hát még szendvicsben!
A tonhalsalátát két szelet kovászos kenyér közé zárjuk cheddarszeletek és néhány karika lédús paradicsom társaságban.

Íme a tökéletes melegszendvics borús őszi délutánrokra

Ez a recept nálunk kevésbé ismert

A kenyerek oldalait jól megvajazzuk, és forró serpenyőben oldalanként 3-4 perc alatt ropogós-aranybarnára sütjük. Ha a nyitott szendvicsekre nyitottabbak vagyunk, akkor nemes egyszerűséggel a sajtot grillfokozaton süssük rá a tonhalas kenyérszeletekre.

A végeredményt frissen találjuk, csemegeuborkával, remuláddal vagy burgonyacsipsszel kísérve.

A pontos receptért kattints a Nosalty oldalára!

nosalty-uj-logo