3 sajtfajta, amit a sajtszakértő szerint neked is ismerned kellene

2021. augusztus 29.
A sajtok tárháza elképesztően színes, akár olyan friss sajtot kóstolsz, mint a chevre, akár olyan érlelt változattal barátkozol, mint a grana padano, nagyszerű gasztroélményekben lehet részed!

Vértezd fel magad egy nagy adag kísérletezőkedvvel, és vesd bele magad a sajtok ízletes világába – nemcsak különleges zamatokat ismerhetsz meg, hanem érdekes dolgokat is tanulhatsz a sajtokról. A legjobb, ha olyan helyen veszel sajtot a kóstoláshoz, ahol nagy szakértelemmel és segítőkészséggel várnak, így könnyen lehet, hogy már az első ízleléskor rátalálsz a legnagyobb kedvencedre! 

6 sajtfajta, amit a sajtszakértő szerint neked is ismerned kellene

Az ízletesnél ízletesebb sajtfajtákról szóló cikkében az Insider.com azon szomorkodik, hogy az amerikaiak többsége úgy nő fel, hogy egyetlen sajtkülönlegességet sem kóstol, ez azonban a magyar gyerekek többségére is igaz. A lemaradást szerencsére sosem késő behozni, az itt álló sajtkalauzunknak is ez az egyik nem titkolt szándéka!

Lágy sajtok

Az ebbe a kategóriába tartozó sajtok víztartalma igen magas, 50-60% körüli. Bár fogyasztáskor egészen testesnek tűnhetnek, zsírtartalmuk viszonylag alacsonynak tekinthető. Ami az ízüket és az állagukat illeti, lehetnek kenhetőek, szelhetőek, csípősek és karakteres illatúak. Ebbe a típusba tartozik például a friss lágy sajtok közé sorolható, igen sokféleképp fogyasztható mozzarella, ami hófehér színű, semleges illatú, puha állagú és krémesen tejes ízű sajt. A burrata sajt még a mozzarellánál is puhább sajttípus, ami akkor az igazi, ha a belseje krémesen puha. A chevre sajt neve franciául kecskét jelent, sajátos jellemzője, hogy íze kissé citromos. Próbáld ki ezeket napérlelte paradicsommal, friss kenyérrel, édes vagy savanykás szószok kíséretében!

A lágy sajtok között találhatunk nemes penészes héjjal borított fajtákat is, közülük a legismertebb a krémes állagú, kissé földes aromájú camembert, ami sok francia receptben kap fontos szerepet. A lágy Brie sajt íze a gombára emlékeztet, egyes fajtái egészen csípősek lehetnek. A Humboldt Fog nevű krémes kecskesajt citrusos és visszafogottan virágos ízvilágú. Tölts egy pohár habzóbort, és falatozz ezekből!

Félkemény sajtok

A félkemény sajtok jelentik az átmenetet a lágy és a kemény sajtok között. Ha egy lágy sajtot próbálnál meg ketté törni, garantáltan szétkenődne, a kemény sajt pedig morzsálódna. A félkemény sajtokkal azonban semmi ilyen nem történne: állaguknak köszönhetően könnyen törhetők, nem csöpögnek és nem is törnek apró darabokra. Ebbe a sajtcsoportba tartozik a cheddar, a gouda, a tommes és a mandulára, valamint édes kukoricára emlékeztető manchego sajt. Kóstold meg ezeket pirított kenyérrel és néhány szelet gyümölccsel!

Az úgynevezett kéksajtok – mint amilyen a Roquefort, a gorgonzola, a stilton és a cabrales – is a félkemény sajtok közé tartoznak, amiket a bennük lévő nemes penész tesz színessé. Ezek a sajtfélék általában kevesekben ébresztenek kedvet a kóstoláshoz, pedig kár kihagyni ezeket. Hogy igazi gourmet élményben legyen részed, fogyaszd olyan édes kísérőkkel, mint a méz vagy a karamell!

6 sajtfajta, amit a sajtszakértő szerint neked is ismerned kellene

Kemény sajtok

A kemény sajtok víztartalma mindössze 35-45%, ami a hosszabb, akár évekig tartó érlelési folyamat során csökken le ilyen jelentősen. Bár a kezdők számára nem biztos, hogy egyértelmű, az érlelt cheddar sajtok, a gouda és a manchegos típusok is a kemény sajtok közé sorolhatók.

A mennyei sajtchips alapjául szolgáló parmezán és a grana padano sajtok besorolása minden kétséget kizár, ezek ugyanis könnyen morzsolódó, kemény sajtok. Tökéletesek a tésztaételek kísérőjeként, de meleg kenyérrel, frissen szelt sonkával, olívaolajjal is fogyaszthatók jó borok kíséretében. 

A guyére és comté sajtokat korábban azonosnak tekintették, amit a sajtszakértők nagyon is zokon vettek. Hasonlóak ugyan, de vétek egy kalap alá venni őket! Szilárd és olvasztott formában is fantasztikusak: a guyére marhahúslevesre és hagymára emlékeztető jegyeket hordoz magában, míg a comté zamata mogyoróra és forralt tejre hasonlít.

Forrás: InsiderFotó: Getty Images

Ezt láttad már?