Brit klasszikus a hidegre: pásztorpite, azaz shepherd’s pie

2023. november 16.
Ne tévesszen meg a név, a pásztorpite valójában nem pite, hanem egy gazdag, húsos ragu krémes, sült krumplipürével. Laktató, szaftos, jóízű és tápláló – igazi őszi-téli comfort food!
recept-brit-pasztorpite-shepherds-pie

Egy klasszikus pásztorpitében minden megvan, amire egy igazi téli comfort foodban vágyunk: gazdag, telt ízű ragu, krémes krumplipürével, és hogy kicsit különlegesebb legyen a dolog, mindez egytálételként összesütve kerül a tányérunkra. Az eredeti receptben általában bárányhúst használnak, de nyugodtan helyettesíthetjük darált marhával is – viszont az ikonikus és kimondhatatlan Worcestershire szószt nem érdemes kihagyni, hiszen nagyon karakteres ízt ad az ételnek.

Bár a pásztorpitébe szerencsére jó adag zöldség is kerül, fontos tudni, hogy az ilyen comfort foodok nem igazán a diétás időszak kedvencei, és épp attól lesznek igazán finomak, ha nem sajnáljuk belőle a jó minőségű zsiradékot. Szóval kerüljön nyugodtan tejszín és a vaj a krumplipürébe, a ragu pedig legyen gazdag és szaftos – ezt a kis extra kalóriabevitelt tényleg nem fogjuk megbánni!

Hozzávalók:

A töltelékhez:

  • 4 evőkanál olívaolaj (két részletben)
  • 1 fej vöröshagyma apróra vágva
  • 500 gramm darált marha vagy bárány
  • 1/2 csésze répa apróra vágva
  • 2 szárzeller apróra vágva
  • 4 gerezd fokhagyma reszelve
  • 2 teáskanál szárított petrezselyem
  • 1 teáskanál szárított rozmaring
  • 1 teáskanál szárított kakukkfű
  • 1/2 teáskanál só
  • 1/2 teáskanál őrölt bors
  • 1 evőkanál Worcestershire szósz
  • 2 evőkanál vaj
  • 2 evőkanál finomliszt
  • 2 evőkanál paradicsompüré
  • 1-2 csésze marha vagy csirke alaplé
  • 1/2 csésze fagyasztott borsó

A krumplihoz:

  • 800 gramm krumpli
  • 8 evőkanál sózatlan vaj
  • 1/3 csésze zsíros tejszín
  • 1/2 teáskanál só
  • 1/4 teáskanál őrölt bors

Elkészítés:

  1. Egy serpenyőben olívaolajon pirítsuk le a darált húst, ízesítsük sóval és borssal, majd tegyük félre!
  2. Egy lábosban hevítsünk újra olívaolajat, dobjuk rá az apróra vágott hagymát, répát és szárzellert, alapos kevergetés mellett pirítsuk néhány percig! Reszeljük le a 4 gerezd fokhagymát és adjuk a zöldségekhez, majd dobjuk rá az előzőleg megpirított húst is!
  3. Adjunk 2 evőkanál paradicsompürét a húsos keverékhez, majd adjuk hozzá a zöldfűszereket és a Worcestershire-szószt is! Öntsük fel annyi alaplével, hogy ellepje!
  4. Egy kisebb lábosban hevítsünk fel 2 evőkanál vajat, dobjuk rá a 2 evőkanál lisztet, keverjünk sűrű, de homogén pasztát belőle, majd ezt is adjuk a ragúhoz, végül dobjuk bele a fagyasztott borsót is!
  5. A krumplipüréhez hámozzuk és főzzük meg a krumplikat, majd egy perc pihentetés után a vajjal és a zsíros tejszínnel törjük át és pürésítsük krémesre! Ízesítsük sóval és borssal!
  6. Az összeállításhoz a húsos ragut helyezzük egy tepsibe vagy kör alakú formába, majd halmozzuk rá egyenletesen a krumplipürét! Süssük 200 fokra előmelegített sütőben 25-30 percig, míg a krumpli kissé megbarnul, majd hagyjuk 15 percet hűlni. Melegen tálaljuk!

Forrás: TheWholesomeDish Fotó: Getty Images