Krumplipüré sült fokhagymával – sokkal jobb, mint a klasszikus

2022. december 08.
Krumplipüré szinte minden magyar háztartásban kerül az ünnepi asztalra, ha azonban már kicsit unod ezt a klasszikus köretet, dobd fel egy izgalmas – és elképesztően finom – csavarral.

Ki ne szeretné a krémes, habos krumplipürét? Ugyanakkor tény, hogy nem ez a klasszikus a legizgalmasabb köret az asztalon – ha szeretnénk feldobni nagymamáink krumplipüréjét, vagy kicsit különlegesebbé tenni a fogást az ünnepi asztalra, mindenképpen próbáljuk ki az alábbi verziót. A tejszínes, vajas, zsíros és sós (sajnáljuk, ez tényleg így finom) krumplipürét a sült fokhagyma karakteres íze és egy-két friss fűszernövény dobja fel. Ne aggódj, nem lesz túl fokhagymás a végeredmény: sülés közben a fokhagyma veszít „erősségéből”, földes, karamelles karaktert kap. Mutatjuk is a receptet!

recept-krumplipure-fokhagyma-koret

Hozzávalók:

  • 1 fej fokhagyma
  • extraszűz olívaolaj
  • 1,5-2 kg krumpli meghámozva és felkockázva
  • 500 ml zsíros tejszín
  • 500 ml zsíros tej
  • 6-7 friss zsályalevél
  • 3 ág friss kakukkfű
  • 6 ek. sózott vaj szobahőmérsékleten
  • só és bors

Elkészítés:

  1. A sütőt melegítsük elő 200 fokra!
  2. Vágjuk le a fej fokhagyma tetejét, hogy a gerezdek kilátszódjanak a héjból. Tegyük rá egy darabka alufóliára, alaposan locsoljuk meg olívaolajjal, csomagoljuk be, majd tegyük a sütőbe 40-55 percre. A cél, hogy aranybarna és krémesen puha legyen! Ha kihűlt, egyszerűen préseljük ki a fokhagymát!
  3. Közben egy nagy fazékban keverjük össze a tejszínt és a tejet, dobjuk bele a meghámozott, felkockázott krumplit és a fűszernövényeket – közepes lángon főzzük a krumplit, míg meg nem puhul (kb. 25-30 percig)
  4. Szűrjük le a krumplit, de tartsuk meg a tejes keveréket! Távolítsuk el a zsályát és a kakukkfüvet!
  5. A krumplit törjük össze és adjuk hozzá a fokhagymát is! Adjunk hozzá nagyjából másfél csészényit a tejes keverék, amiben a krumpli főtt, kézzel vagy robotgéppel pürésítsük simára! Szükség esetén adjunk hozzá még több folyadékot! Adjunk hozzá 3 ek. vajat is!
  6. A maradék vajat barnítsuk meg egy kis zsályával és locsoljuk meg vele tálalás előtt a krumplipürét! Melegen tálaljuk!

Forrás: Half Baked Harvest Fotó: Getty Images

Olvass tovább!