Tepsis csirkecombok fetás-csípős mártással

2023. november 09.
Ez az egyszerű főétel a csirke legjobb oldalát mutatja meg: ízes, szaftos hús, kívül pedig a sós, ropogós bőr. Az izgalmas recept mellé néhány szuper technikai tippet is hoztunk!
  • Ha nem tudtad eddig, hogyan dobd fel a csirkecombot, mutatunk egy szuper receptet!
  • Ez az étel gyorsan és egyszerűen elkészíthető, ráadásul a legjobbat hozza ki a csirkéből: a húsa szaftos és ízes, míg a bőre extrán ropogós lesz.
  • A recepthez hoztunk néhány technikai tippet is, amit mindenképpen érdemes betartani, ha szeretnénk, hogy a csirke tökéletes legyen.

A csirkecombot általában azért preferáljuk a csirkemellel szemben, mert a csontos húsból jóval szaftosabb, ízesebb ételeket tudunk készíteni. Fontos azonban, hogy tudjuk jól kezelni a húst, így egy ilyen unásig ismert és épp ezért gyakran alulértékelt alapanyagból is tudunk különlegeset alkotni. Először is mindenképpen bőrös csirkecombot válasszunk, lehetőleg csonttal együtt. Mikor elkezdjük elkészíteni a húst, alaposan törölgessük át, itassuk le, ne maradjon rajta felesleges nedvesség, majd nyugodtan engedjük, hogy egy kicsit átvegye a szobahőmérsékletet! A szobahőmérsékletű húst helyezzük szintén szoba-hőmérsékletű – ideálisan öntöttvas – serpenyőbe a bőrös résszel lefelé – így kezdjük el a sütést, hogy tényleg szépen lepiruljon a hús és kiolvadjanak a zsírok. Ne törekedjünk rá, hogy átsüssük a húst, hiszen ez majd akkor fog megtörténni, amikor visszatettük a forró mártásba.

És ha már mártás: a paradicsomos szószt ezúttal a csípős arab harissa pasztával bolondítjuk meg – ez természetesen más hasonló csípős pasztákkal is helyettesíthető, de ma már számos közel-keleti élelmiszerekre szakosodott boltban és nagyobb üzletben megtaláljuk. A végeredmény egy gazdag, kicsit csípős, melengető főfogás, ami garantáltan visszahozza a kedvenceink közé a csirkecombot is!

Hozzávalók:

  • 6 csontos csirkecomb bőrével együtt
  • 3 teáskanál só
  • 600 gramm cherry paradicsom
  • 1/4 csésze harissa paszta
  • 3 evőkanál vörösborecet
  • 1 teáskanál őrölt oregánó
  • 110 gramm feta
Elkészítés:
 
1. A csirkecombokat egy papírtörlő segítségével itassuk szárazra – ez segít, hogy tényleg ropogósra süljenek majd. Fűszerezzük őket nagyjából 2 és fél teáskanál sóval!
2. A csirkéket bőrükkel lefelé helyezzük egy magas falú öntöttvas serpenyőbe, majd kezdjük el közepes lángon sütni a húst (ne piszkáljuk, csak hagyjuk barnulni a bőrét) 13-16 percig.
3. Vegyük ki a csirkét és tegyük félre most már bőrükkel felfelé! A serpenyőben maradt zsiradékra dobjuk rá a paradicsomokat, a harissát, öntsük hozzá a vörösborecetet és szórjuk bele az oregánót, fűszerezzük fél teáskanál sóval! Csavarjuk feljebb a lángot, és hagyjuk, hogy a paradicsomok összeszottyadjanak a mártásban – kb. 10 percig.
4. Helyezzük vissza a csirkecombokat a szószba (bőrrel felfelé) majd vegyük le a lángot újra közepesre és főzzük az ételt, míg a csirke átfő és a paradicsomos mártás is besűrűsödik. Ezután vegyük le a tűzről és hagyjuk állni öt percig!
5. Közben kockázzuk fel a fetát, majd ha a hús pihent, szórjuk bele a darabokat a serpenyőbe! Néhány darab kicsit beleolvad majd, néhány nem, de ne aggódj, pont ez a cél!
 
Ezzel tálald:
  • Ropogós kovászos kenyér
  • Tepsis burgonya
  • Pita, naan vagy más lepénykenyér
Forrás: BonAppetit Fotó: Getty Images
Cikkajánló hozzáadásaTörlésSzerkesztés