A legfinomabb házias húsleves receptje

2023. december 03.
A klasszikus magyaros húsleves a vasárnapi és ünnepi ebédek elengedhetetlen fogása. Ezen a héten Hering András, a Nosalty főszerkesztője egy ínycsiklandozó marhahúsleves receptjét hozta el nekünk.
Házias húsleves receptje

Nem túloznánk, ha azt mondanánk, a húsleves a világ legjobb levese, ugyanis ez az a fogás, ami tényleg minden országban a család, az anyaság, a törődés, a szeretet szimbóluma, és aminek receptje generációról generációra öröklődik, lehetőleg nulla változtatással. Sokunknál tyúkból vagy csirkehúsból fő, a legklasszikusabb viszont a marhahúsleves. Szerintünk így lesz hibátlan.

Hering András

 A húsleves tényleg gyógyít

Nem kell sokat túrni az emlékezetünkben ahhoz, hogy felbukkanjon a kép, ahogy anya/nagyi ágyba hozza nekünk a forró húslevest, amikor ki sem látunk a náthából. A folyadékpótlás eleve fontos betegen, a csontból főtt lé a kollagéntartalma miatt az egész emésztésre jó hatással van és immunerősítő, a fűszerezés pedig gyulladáscsökkentő, főleg, ha gyömbért is rakunk bele.

A marhahúsleves ezenkívül a vasárnapi és ünnepi ebédek elmaradhatatlan fogása, melyet tálaljunk autentikusan cérnametélttel, friss petrezselyemzölddel és kérés esetén erős paprikával.

A marhahúsleves a vasárnapi és ünnepi ebédek elmaradhatatlan fogása

A marhahúsleves a vasárnapi és ünnepi ebédek elmaradhatatlan fogása

Az első titok: a hús

Nem nagy meglepetés, hogy a legfinomabb húslevesek veleje, alfája és ómegája, ha minél többféle csontos húsból főzzük őket, nem kevés órán át: jelen esetben marhalábszár, marhafartő (vagy marhaszegy) került bele, de ha találunk, és tehetjük, ne sajnáljuk belőle a velős csontot, a bordát és a lapockát sem! A kollagéndús csontos hús kötelező!

A második titok: az idő

Az első pontból következik, hogy az idővel sem spórolhatunk: csontos húst, ráadásul marhahúst megfőzni ugyanis nem fél óra, de nem is másfél, mint egy csirkehúsleves esetében. Itt bizony 2,5, 3, de akár 4 órát is rászámolhatunk.

Lassú tűzön gyöngyözzön, sose forrjon, és ne kevergessük, mert zavaros lesz!

A harmadik titok: minden, ami még belekerül

Só, bors, ők az alapok. Sárgarépa, hagyma, zeller, fehérrépa, petrezselyem szintén. Emellett van, aki a színe végett kis kurkumával is megszórja, van, aki lestyánnal ízesíti, belevalóként pedig akad, aki kevés paradicsomot és paprikát, fokhagymát, ezenkívül krumplit, karfiolt, gombát, káposztát és/vagy karalábét, sőt, gyömbért is főz bele.

Marhahúst megfőzni nem fél óra

Marhahúst megfőzni nem fél óra

A pontos receptért kattints a Nosalty oldalára!

nosalty-uj-logo