Ázsiai hangulatú gyömbéres sertéskaraj pofonegyszerűen

2023. december 15.
A sertéskaraj a magyar konyhában is népszerű húsféle, de várj csak, amíg megkóstolod ebben az izgalmas, ázsiai hangulatú verzióban!

A magyaros konyha talán egyik legnépszerűbb alapanyaga a szaftos és könnyen kezelhető sertéskaraj, de talán kevesen tudják, hogy az ázsiai gasztronómiában is kifejezetten kedvelt húsféléről van szó. Épp ezért mindenképpen érdemes kipróbálni egy kicsit frissebb, teltebb és egzotikusabb ízvilággal is – ráadásul csupán néhány összetevőre lesz szükségünk ahhoz, hogy megkapjuk a fenomenális ízélményt. A mártás alapja a sós és mély ízű szójaszósz, amit frissítő gyömbér, telt ízű szaké, némi mirin és egy kevés cukor egészít ki. Bár valószínű, hogy ezek közül nem mindent találunk meg a spájzban, tényleg érdemes beszerezni őket, ugyanis ez a pofonegyszerű mártás garantáltan instant kedvenc lesz. A karakteres szósz jól kihozza a sertéshús természetes zamatát, és csak még szaftosabbá teszi a húsunkat.

Semmiképpen ne hagyjátok ki!

Hozzávalók:

  • 600 gramm csontos sertéskaraj
  • só és bors
  • 1/4 csésze szójaszósz
  • 2 ek. mirin
  • 1 ek. szaké
  • 1/2 tk. cukor
  • 1 ek. finomra reszelt gyömbér
  • 2 ek. szezámolaj (vagy valamilyen semleges ízű növényi olaj)
Elkészítés:
  1. A sertéskarajt ízesítsük sóval és borssal mindkét oldalon!
  2. Egy közepes tálban keverjük össze a szójaszószt, a mirint, a szakét, a cukrot és a reszelt gyömbért! 
  3. Egy nagyobb serpenyőben hevítsünk olajat magas láng felett! Oldalanként 5-7 percig süssük a sertést, majd tegyük félre egy kicsit pihenni (kb. 5-10 percig)
  4. Egy kisebb serpenyőben forraljuk fel a szójás keveréket közepes lángon – vigyázzuk, hogy ne forraljuk túl, ne kapjunk túl sűrű mázat. 
  5. Vágjuk le a húst a csontról, majd alaposan locsoljuk meg a gyömbéres szójás szósszal! Tálaljuk főtt rizzsel vagy pirított zöldségekkel!

Forrás: PureWow Fotó: Getty Images