Itt a tökéletes téli köret: szaftos karamellizált káposzta

2023. november 30.
Ez a mennyei, telt ízű, szinte atomjaira omló sült káposzta annyira különleges és finom, hogy még az ünnepi asztalon is el tudjuk képzelni!

Nem csak töltött káposzta vagy paradicsomos káposzta készülhet az egyik legmegosztóbb zöldségből – kifejezetten jól járunk vele, ha hagyjuk tündökölni ezt az egészséges és sokoldalú zöldséget. A káposzta legizgalmasabb karaktere akkor jön ki igazán, ha megsütjük, hiszen ilyenkor tud igazán karamellizálódni a zöldség. Ne ijedjünk meg, nem lesz túl édes a végeredmény, inkább kellemesen elegyedik benne a káposzta természetes diós-földes jellege, a fűszerek ízkavalkádja és a finom, karamelles édesség.

Az alábbi receptben szerencsére nem kell sokat bajlódni a káposztával, az azonban fontos, hogy először alaposan pirítsuk körbe, és csak később, a fűszeres-paradicsomos mártásban dobjuk be a sütőbe – így lesz a végeredmény igazán ízes és persze elképesztően omlós!

Készítsük húsok mellé különleges köretként, vegetáriánus főfogásnak, vagy akár az ünnepi asztalra!

Hozzávalók:

  • 1/4 csésze sűrített paradicsom
  • 3 gerezd fokhagyma reszelve
  • 1 teáskanál őrölt koriander
  • 1 teáskanál őrölt kömény
  • 1 közepes fej kelkáposzta
  • 1/2 csésze olívaolaj
  • 3 evőkanál durvára vágott zöldfűszer (petrezselyem, kapor vagy koriander)
  • görög joghurt a tálaláshoz

Elkészítés:

A sütőt melegítsd elő 180 fokra! Keverd el a paradicsompürét a reszelt fokhagymával és az őrölt fűszerekkel egy kis tálban!

A káposztát vágd félbe, majd a feleket negyedekbe!

Egy nagy méretű, magasabb falú (sütőbe tehető) serpenyőben hevíts fel 1/4 csésze olajat! Ha nincs elég nagy serpenyőd, nyugodtan dolgozz részletekben! Helyezd a káposztákat a vágott oldalukkal lefelé a serpenyőbe, sózd őket. Időnként forgatva süsd őket néhány percig, míg mindenhol kicsit megbarnulnak (ez oldalanként kb. 4 perc lesz). Tedd félre a káposztát!

Öntsd a maradék 1/4 csésze olívaolajat a serpenyőbe! Adjuk hozzá a fűszeres paradicsompürét, majd folyamatos kevergetés mellett főzzük közepes lángon addig, míg a keverék kicsit besötétedik (2-3 perc). Adjunk hozzá nagyjából másfél csésze vizet, majd ízesítsük sóval és hagyjuk felforrni. Helyezzük vissza a káposztadarabokat a serpenyőbe (ha korábban nem is fértek bele, most már lehetőleg eléggé összementek). Helyezzük a serpenyőt a sütőbe és süssük teljesen puhára a káposztát 40-50 perc alatt. Félúton forgassuk meg őket kicsit! Akkor jó a végeredmény, ha a nedvesség szinte teljesen elpárolgott, és a káposzták szépen megkaramellizálódtak.

A káposztát tálaljuk:

Forrás: BonAppetit Fotó: Getty Images